proszę o pomoc w tym zadaniu
dla jakich wartości paramteru a równanie \(\displaystyle{ x^3-3x-a+1=0}\) ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste
wiem, ze ostatnio dużo korzystam z waszej pomocy, ale mam nadzieję, ze sie nie irytujecie
r. 3. stopnia z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
r. 3. stopnia z parametrem
\(\displaystyle{ f(x)=x^3-3x-a+1}\)
funkcja ta ma trzy pierwiastki gdy
\(\displaystyle{ f(x_1)f(x_2)}\)
funkcja ta ma trzy pierwiastki gdy
\(\displaystyle{ f(x_1)f(x_2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
r. 3. stopnia z parametrem
hmm... nie miałem jeszcze ekstremów w szkole...
jest inna możliwość rozwiązania tego zadania?
mimo tego dziękuję za pomoc
jest inna możliwość rozwiązania tego zadania?
mimo tego dziękuję za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
r. 3. stopnia z parametrem
To może w takim razie graficznie?
Zarysować sobie wykresik funkcji \(\displaystyle{ y=x^{3} - 3x}\) i popatrzeć ile może mieć punktów przecięcia z funkcją \(\displaystyle{ y = a-1}\) ?
Zarysować sobie wykresik funkcji \(\displaystyle{ y=x^{3} - 3x}\) i popatrzeć ile może mieć punktów przecięcia z funkcją \(\displaystyle{ y = a-1}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz