Miejsce zerowe
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Miejsce zerowe
Jak policzyć wszystkie miejsca zerowe takiego wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=(2x-3)(x ^{3}-6x ^{2} +3x+2)}\)
Bo ja wyliczyłem tylko \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(2x-3)(x ^{3}-6x ^{2} +3x+2)}\)
Bo ja wyliczyłem tylko \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Miejsce zerowe
Zacznij od sprawdzenia czy wyrażenie w drugim nawiasie ma pierwiastki całkowite. Aby to zrobić, sprawdź czy pierwiastkiem nie jest któryś z dzielników wyrazu wolnego.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Miejsce zerowe
Jeszcze \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ -2}\). Sprawdź czy któryś z nich nie jest pierwiastkiem wielomianu w drugim nawiasie. Dla ułatwienia obliczeń zaczyna się zazwyczaj od jedynki i potem kolejne, bo jeśli uda się, że \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\) zeruje, to już dalej nie trzeba sprawdzać.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Miejsce zerowe
To teraz to co w drugim nawiasie podziel przez \(\displaystyle{ (x-1)}\)
otrzymasz równanie kwadratowe, z którego wyliczysz dwa kolejne pierwiastki (o ile istnieją)
otrzymasz równanie kwadratowe, z którego wyliczysz dwa kolejne pierwiastki (o ile istnieją)
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Miejsce zerowe
A gdyby się okazało, że żaden z dzielników nie jest pierwiastkiem, oznacza to, że wielomian nie ma pierwiastka całkowitego i należy szukać wymiernego. Wtedy sprawdzasz wszystkie kombinacje \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego, a \(\displaystyle{ q}\) dzielnikiem wspołczynnika przy najwyższej potędze.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Miejsce zerowe
po podzieleniu wyszło mi tak \(\displaystyle{ x ^{2} -5x-2}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 33}\)
\(\displaystyle{ \Delta >0}\) więc dwa miejsca zerowe
\(\displaystyle{ x1 \approx -0,37}\)
\(\displaystyle{ x2 \approx 5,37}\)
po wpisaniu mojego wielomianu do google pokazał mi sie wykres i miejsca zerowe się zgadzają.Bardzo wam dziękuje ale jak nie wiem skąd akurat dzielimy przez te wyrażenie :/ Jak mogła byś napisać czemu było by super
\(\displaystyle{ \Delta = 33}\)
\(\displaystyle{ \Delta >0}\) więc dwa miejsca zerowe
\(\displaystyle{ x1 \approx -0,37}\)
\(\displaystyle{ x2 \approx 5,37}\)
po wpisaniu mojego wielomianu do google pokazał mi sie wykres i miejsca zerowe się zgadzają.Bardzo wam dziękuje ale jak nie wiem skąd akurat dzielimy przez te wyrażenie :/ Jak mogła byś napisać czemu było by super
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Miejsce zerowe
Masz wyjściowy wielomian. szukasz pierwiastków tak jak napisaliśmy wcześniej. Jesli jakas liczba \(\displaystyle{ x_0}\) jest pierwiastkiem, to dzielisz wielomian przez jednomian \(\displaystyle{ x-x_0}\). Robisz tak, bo skoro jest to miejsce zerowe, to wielomian podzieli się bez reszty, a przy okazji obniży się stopień wielomianu. I tak robisz aż do postaci nierozkładalnej.
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy