Witam mam taką o tą nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{x+3}{x-2}=2x \setminus * (x-2)\\
x+3 = 2x^{2}-4x\\
x+3-2x^{2}+4x=0\\
-2x^{2}+5x+3=0\\
delta = 5^{2}-4*(-2)*3=1\\
x1= \frac{3}{2} \\
x2=1\\}\)
W odpowiedzi mam:
\(\displaystyle{ x1= -0,5 \\
x2=3}\)
Nie mogę dojść do tych wyników.
nie mogę dość do wyniku
-
- Użytkownik
- Posty: 1709
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
nie mogę dość do wyniku
\(\displaystyle{ \Delta=25-(-24)=49}\)
\(\displaystyle{ \sqrt \Delta =7}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-5+7}{2 \cdot (-2)}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{-5-7}{2 \cdot (-2)}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt \Delta =7}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-5+7}{2 \cdot (-2)}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{-5-7}{2 \cdot (-2)}}\)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2016, o 15:47 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.