Rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
hyhy:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 10 lip 2004, o 23:37
Lokalizacja: gorzyce

Rozwiąż nierówność

Post autor: hyhy:) »

Rozwiąż nierownosc:

\(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{\sqrt{x^6-2x^3+1}}}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ \sqrt{x^6-2x^3+1}>1-x}\)

Wynika to z tego, że \(\displaystyle{ f(x)=(\frac{1}{2})^x}\) jest ściśle malejąca.

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
hyhy:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 10 lip 2004, o 23:37
Lokalizacja: gorzyce

Rozwiąż nierówność

Post autor: hyhy:) »

tak to wiem tylko chodzi mi jak mam to dalej liczyc.. dzieki Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Tomasz Rużycki »

Podpowiedź tym razem: \(\displaystyle{ x^6-2x^3+1=(x^3-1)^2}\)



Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
hyhy:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 10 lip 2004, o 23:37
Lokalizacja: gorzyce

Rozwiąż nierówność

Post autor: hyhy:) »

heheh, raczej na to tez nie bylo trudno wpasc chodzi mi o sama koncowke
bo rozw. to x nalezace (-nieskonczonosci; -1) U (0;1) U (1;+nieskonczonosci). i za hindusa nie moge tego osiagnac pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ |x^3-1|=|x-1|(x^2+x+1)\geq 1-x}\)

Rozważ to na przedziałach ze względu na moduł. (dziel stronami przez x-1 przy założeniach odpowiednich itd:D).

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ