Pokazać, że funkcja jest monotoniczna na wskazanym zbiorze

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mr Krzysio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 lis 2016, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 37 razy

Pokazać, że funkcja jest monotoniczna na wskazanym zbiorze

Post autor: Mr Krzysio »

Witam,
Mam taki przykład:
a) \(\displaystyle{ f(x) = \frac{x+2}{x-1}, (- \infty, 1)}\)

Założyłem, że \(\displaystyle{ x_{1} < x_{2}}\) i jeżeli \(\displaystyle{ f(x_{2}) - f(x_{1}) > 0}\) to f. jest rosnąca.

Doszedłem do tego momentu:
\(\displaystyle{ \frac{-3x_{2}+3x_{1} }{x_{1}x_{2}-x_{2}-x_{1}+1}}\)

Teraz nie wiem czy mam rozpatrzeć to w 3 przypadkach? Tzn.:
1. Kiedy \(\displaystyle{ x_{1} < 0}\), \(\displaystyle{ x_{2} \ge 0}\)
2. Kiedy \(\displaystyle{ x_{1} < 0}\), \(\displaystyle{ x_{2} < 0}\)
3. Kiedy \(\displaystyle{ x_{1} > 0}\), \(\displaystyle{ x_{2} > 0}\)

I czy muszę wyznaczyć dziedzinę dla \(\displaystyle{ x_{1}x_{2}-x_{2}-x_{1}+1}\)?

Dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, o 19:07 przez Mr Krzysio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Pokazać, że funkcja jest monotoniczna na wskazanym zbiorze

Post autor: kerajs »

Nie sądzisz, że łatwiej byłoby tak sprawdzać monotoniczność z funkcji w postaci: \(\displaystyle{ f(x)=1+ \frac{4}{x-2}}\) ?
Mr Krzysio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 lis 2016, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 37 razy

Pokazać, że funkcja jest monotoniczna na wskazanym zbiorze

Post autor: Mr Krzysio »

Nie rozumiem, czy nie powinno być \(\displaystyle{ 1+ \frac{3}{x-1}}\)? Nadal jednak nie wiem jak to rozwiązać.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

Pokazać, że funkcja jest monotoniczna na wskazanym zbiorze

Post autor: Larsonik »

Jest dobrze: \(\displaystyle{ f(x) = \frac{x+2}{x-2} = \frac {x - 2 + 4}{x-2} = 1 + \frac{4}{x-2}}\)

-- 20 lis 2016, o 19:03 --

W takich przekształceniach zostawiamy mianownik w spokoju, także nie wiem, skąd u ciebie \(\displaystyle{ x -1}\).-- 20 lis 2016, o 19:03 --Zauważ, że funkcja, którą ty podałeś w ostatnim poście ma w ogóle inną dziedzinę niż ta, która jest w poleceniu.
Mr Krzysio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 lis 2016, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 37 razy

Pokazać, że funkcja jest monotoniczna na wskazanym zbiorze

Post autor: Mr Krzysio »

Przepraszam, miało być x-1. Już poprawiłem.
Dziękuję Wam, teraz rozumiem.
ODPOWIEDZ