Sprowadź wyrażenie do jak najprostszej postaci

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mr Krzysio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 lis 2016, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 37 razy

Sprowadź wyrażenie do jak najprostszej postaci

Post autor: Mr Krzysio »

Witam,
Przygotowuję się do sprawdzianu i mam problem z tymi przykładami:
a) \(\displaystyle{ \frac{x^2+x-2}{x^5-9x^3}\left[ \frac{(x+1)^2}{4x^2-4} - \frac{x}{x^2-x} \right]}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{x^3-4x}{(x-2)(x+2)}}\)

Odpowiedzi do zadania:
a) \(\displaystyle{ \frac{x+2}{4x^{3}(x+3)}}\)
b) \(\displaystyle{ x}\)

Dziękuję za jaką kolwiek pomoc.
Pozdrawiam.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Sprowadź wyrażenie do jak najprostszej postaci

Post autor: bartek118 »

a) Rozpocznij od nawiasu - rozszerz drugi ułamek przez \(\displaystyle{ 4}\) i odejmij je od siebie.

b) Wyciągnij w liczniku \(\displaystyle{ x}\) przed nawias i zastosuj wzór skróconego mnożenia.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Sprowadź wyrażenie do jak najprostszej postaci

Post autor: Dilectus »

Co Ci tu sprawia problem? Czy wiesz, co to znaczy "sprowadź do najprostszej postaci"?

ODPOWIEDZ