\(\displaystyle{ \sqrt{x+1} +x^2 - 2x -1=0}\)
Jak coś takiego rozwiązać ?
Równanie wielomianowe z pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
Równanie wielomianowe z pierwiastkiem
Wszystko poza pierwiastkiem daj na jedną stronę i ustal dziedzinę równania
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Równanie wielomianowe z pierwiastkiem
Można i tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{x+1} +x^2 - 2x -1=0 \\
\sqrt{x+1}+(x-1)^2-2=0 \\
\sqrt{x+1}=t \rightarrow x+1=t^2 \rightarrow x-1 = t^2-2 \\
t+(t-2)^2-2=0}\)
Oczywiście nie zapominamy o założenia, co do \(\displaystyle{ t}\).
\(\displaystyle{ \sqrt{x+1} +x^2 - 2x -1=0 \\
\sqrt{x+1}+(x-1)^2-2=0 \\
\sqrt{x+1}=t \rightarrow x+1=t^2 \rightarrow x-1 = t^2-2 \\
t+(t-2)^2-2=0}\)
Oczywiście nie zapominamy o założenia, co do \(\displaystyle{ t}\).
Ostatnio zmieniony 17 lis 2016, o 19:26 przez squared, łącznie zmieniany 1 raz.
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Równanie wielomianowe z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ x-1=t-1\ \Rightarrow \ x=t}\)squared pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{x+1}=t \rightarrow x+1=t \rightarrow x-1 = t-1}\)
a przecież \(\displaystyle{ x+1=t}\), to jakaś sprzeczność
\(\displaystyle{ x+1 \ge 0\ \wedge\ -x^2+2x+1 \ge 0\ \ \ \ (*)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x+1}=-x^2+2x+1\ /^2}\)
\(\displaystyle{ x+1=x^4+4x^2+1-4x^3-2x^2+4x}\)
\(\displaystyle{ x^4-4x^3+2x^2+3x=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^3-4x^2+2x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ x(x-3)(x^2-x-1)=0\ \Rightarrow \ x=0\ \vee\ x=3\ \vee\ x=\frac{1-\sqrt5}{2}\ \vee\ x=\frac{1+\sqrt5}{2}}\)
z tych czterech warunek \(\displaystyle{ (*)}\) spełniają dwa: \(\displaystyle{ x=0\ \vee\ x=\frac{1+\sqrt5}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Równanie wielomianowe z pierwiastkiem
Nie trudno się domyślić, że z powodu późnej pory się pomyliłem. Ale dziękuję, za zauważenie. Poprawiłem już całe moje rozwiązanie. Można spojrzeć na nowo .