\(\displaystyle{ 5 x^{3} -19 x^{2} -38x+40=0}\)
Taki wielomian mam do rozłożenia i za chiny nie mogę dojść do etapu jaki podaje wolfram w postaci iloczynu trzech dwumianów. Bardzo prosze o pomoc i wytłumaczenie metody.
Rozkład wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 lis 2016, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozkład wielomianu
Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych.
Sprawdź \(\displaystyle{ x_0=-2}\).-- 3 lis 2016, o 23:30 --Potem dzielisz po prostu ten wielomian przez dwumian \(\displaystyle{ x-\text{ pierwiastek }}\), czyli tutaj choćby przez \(\displaystyle{ x+2}\). I zostaje Ci do rozłożenia trójmian kwadratowy, a to już chyba umiesz.
Sprawdź \(\displaystyle{ x_0=-2}\).-- 3 lis 2016, o 23:30 --Potem dzielisz po prostu ten wielomian przez dwumian \(\displaystyle{ x-\text{ pierwiastek }}\), czyli tutaj choćby przez \(\displaystyle{ x+2}\). I zostaje Ci do rozłożenia trójmian kwadratowy, a to już chyba umiesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 lis 2016, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
Rozkład wielomianu
Kurde a ja się głowiłem z godzine :/ a takie pytanie mam. Szukając tego pierwszego pierwiastka to szukam go na zasadzie sprawdzania każdego dzielnika wyrazu wolnego?? W tym przypadku jest to \(\displaystyle{ 40}\). I szukam dla którego dzielnika wielomian będzie ròwny \(\displaystyle{ 0}\)? I trzeba tak lecieć po kolei? Czyli szukam dla \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\), potem dla \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ -2}\) itd itd?? Dobrze to rozumiem? I jak znajde pierwszy możliwy dzielnik np niech to bedzie \(\displaystyle{ -1}\) to dziele cały wielomian przez \(\displaystyle{ (x+1)}\)? Bo pòźniejsze etapy rozumiem z delt itp itd.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2016, o 00:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozkład wielomianu
Szukasz potencjalnych pierwiastków wymiernych wśród liczb postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\), gdzie
\(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego, a \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem współczynnika przy najwyższej potędze. A jak chcesz całkowite pierwiastki, to tak, sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego.
Reszta OK.
\(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego, a \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem współczynnika przy najwyższej potędze. A jak chcesz całkowite pierwiastki, to tak, sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego.
Reszta OK.