Obniżanie stopnia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Obniżanie stopnia wielomianu

Post autor: Borneq »

Znajduję pierwiastek; gdy jest rzeczywisty a, wtedy dzielę wielomian przez \(\displaystyle{ (x-a)}\), a gdy zespolony \(\displaystyle{ a+bi}\) wtedy musi istnieć też zespolony \(\displaystyle{ a-bi}\) wtedy dzieląc iloczyn \(\displaystyle{ (x-(a+bi))*(x-(a-bi))}\) to \(\displaystyle{ x^2 - 2ax + a^2 + b^2}\) bez części urojonej. Ale co gdy nie będę wiedział czy liczba jest rzeczywista czy zespolono bo \(\displaystyle{ b=\epsilon}\) ? Otrzymam bardzo małą cześć urojoną i nie wiem czy dzielić przez (x-a) czy przez parę sprzężoną? A może taki przypadek występuje tylko gdy pierwiastek jest wielokrotny? A przy jednokrotnym część urojona zawsze zero?
Może najpierw próbować znaleźć metodą dla liczb rzeczywistych nim znajdę dla liczb zespolonych?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Obniżanie stopnia wielomianu

Post autor: piasek101 »

Podaj przykład o którym piszesz.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Obniżanie stopnia wielomianu

Post autor: Borneq »

Na przykład \(\displaystyle{ (x^2 + 3x + 3)(x-1)(x-2)(x-2)(x-3)}\) ale dla tego jest dobrze, obniżam stopień gdy część urojona większa od epsilon, zresztą, nie znajduję przypadku gdy część urojona niezerowa dla pojedynczego przypadku.
ODPOWIEDZ