Alternatywne rozwiązania dla wielomianu?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ceanseer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 9 mar 2010, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Alternatywne rozwiązania dla wielomianu?

Post autor: ceanseer »

Tylko coś takiego przychodzi mi do głowy, a twierdzenie Bézouta nie ma tu zastosowania (chyba, że się mylę):
Ukryta treść:    
Jest coś jeszcze?

Edit: Wstawiłem zera (za szybko post chciałem napisać, dzięki za czujność).
Ostatnio zmieniony 10 paź 2016, o 17:47 przez ceanseer, łącznie zmieniany 2 razy.
szw1710

Alternatywne rozwiązania dla wielomianu?

Post autor: szw1710 »

Pisz w kolejnych liniach \(\displaystyle{ =0}\), bo to przecież równanie. Trzeba dbać o porządny zapis swoich rozumowań. Tego rodzaju rozkład na czynniki jest znacznie sprytniejszy niż inne metody. Możesz też rozwiązać to jako równanie dwukwadratowe: wstawiając \(\displaystyle{ x^2=t\ge 0}\), mamy \(\displaystyle{ t^2-t-2=0}\), a stąd \(\displaystyle{ t=-1}\) lub \(\displaystyle{ t=2}\). Dlatego mamy \(\displaystyle{ x^2=-1}\), co jest równaniem sprzecznym lub \(\displaystyle{ x^2=2}\), skąd otrzymujesz \(\displaystyle{ x=\pm\sqrt{2}}\). Ale rozkład na czynniki jest najlepszy.
ODPOWIEDZ