Wyznacz wartość parametru \(\displaystyle{ p}\) tak, by reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w}\) przez dwumian \(\displaystyle{ q}\) była równa \(\displaystyle{ r}\), gdzie:
\(\displaystyle{ q(x)=\left( x-1\right) \\
r=5}\)
Wielomian \(\displaystyle{ w}\):
\(\displaystyle{ x ^{4}+p ^{2} x ^{3}+px ^{2} -x+3}\)
czyli można to przedstawić tak:
\(\displaystyle{ W(x) = p(x) \cdot \left( x-1\right)+5}\)
(dalej nie wiem)
.
.
.
By wyznaczyć wielomian \(\displaystyle{ p(x)}\) wystarczyło by podzielić przez \(\displaystyle{ q(x)}\), wiem, ale \(\displaystyle{ w(x)}\) posiada niewiadomą \(\displaystyle{ p}\) jak i \(\displaystyle{ x}\), tak że... raczej nie tędy droga
Jak się za to zabrać?
Wyznacz wartość parametru p
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 2 wrz 2016, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 3miasto
- Podziękował: 34 razy
Wyznacz wartość parametru p
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2016, o 01:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Symbol mnożenia to \cdot. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Symbol mnożenia to \cdot. Temat umieszczony w złym dziale.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wyznacz wartość parametru p
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x-a}\) (\(\displaystyle{ a}\) - stała) to jest \(\displaystyle{ W(a)}\).
Czyli tutaj masz do rozwiązania równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ 1+p^2+p-2=5}\) (tj. \(\displaystyle{ W(1)=5}\), sprawdź, czy nie pomyliłem się w dodawaniu/odejmowaniu).
Czyli tutaj masz do rozwiązania równanie kwadratowe
\(\displaystyle{ 1+p^2+p-2=5}\) (tj. \(\displaystyle{ W(1)=5}\), sprawdź, czy nie pomyliłem się w dodawaniu/odejmowaniu).
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 2 wrz 2016, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 3miasto
- Podziękował: 34 razy
Wyznacz wartość parametru p
Dzięki, jakby ktoś potrzebował, to rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ -2}\) lub \(\displaystyle{ 1}\)
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2016, o 01:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.