obliczyc kwadraty
obliczyc kwadraty
Liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a, b, c}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ x^{3}-2x+1}\). Oblicz, ile jest równe \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2}}\).
jak za to zabrać się?
jak za to zabrać się?
obliczyc kwadraty
jest to zadanie maturalne, więc nie jest konieczna znajomość wzorów Viete'a dla równań trzeciego stopnia. jest możliwość w inny sposób rozwiązania tego zadania?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
obliczyc kwadraty
Np. można wyprowadzić wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia i powiedzieć, że się wpadło na taki lemat.
A tak na poważnie: łatwo widać, że jedną z tych liczb \(\displaystyle{ a,b,c}\) jest \(\displaystyle{ 1}\) (twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych), z Bezouta wydzielasz ten wielomian przez \(\displaystyle{ x-1}\) i potem wystarczą wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego.
-- 16 wrz 2016, o 11:07 --
Ba, można tu jawnie podać wszystkie pierwiastki i je popodnosić do kwadratu, ale ja nie lubię tak robić.
A tak na poważnie: łatwo widać, że jedną z tych liczb \(\displaystyle{ a,b,c}\) jest \(\displaystyle{ 1}\) (twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych), z Bezouta wydzielasz ten wielomian przez \(\displaystyle{ x-1}\) i potem wystarczą wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego.
-- 16 wrz 2016, o 11:07 --
Ba, można tu jawnie podać wszystkie pierwiastki i je popodnosić do kwadratu, ale ja nie lubię tak robić.
obliczyc kwadraty
No dobrze, mam takie rzeczy wyliczone
\(\displaystyle{ x_{0}=1, x_{1}+x_{2}=-1=x_{1} \cdot x_{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{0}=1, x_{1}+x_{2}=-1=x_{1} \cdot x_{2}}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
obliczyc kwadraty
To teraz tak:
bez straty ogólności \(\displaystyle{ c=1}\), mamy
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2=a^2+b^2+1=(a+b)^2-2ab+1}\) i wystarczy podstawić.
bez straty ogólności \(\displaystyle{ c=1}\), mamy
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2=a^2+b^2+1=(a+b)^2-2ab+1}\) i wystarczy podstawić.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
obliczyc kwadraty
Można też spróbować tak (bez wzorów Viete'a): Skoro mamy pierwiastki wielomianu trzeciego stopnia, to mozemy napisać
\(\displaystyle{ (x-a)(x-b)(x-c)=0=x^3-2x+1}\)
...
...
...
\(\displaystyle{ x^3-x^2(a+b+c)+x(ab+ac+bc)-abc= 0=x^3-2x+1}\)
z czego wynika, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=0 \\ ab+ac+bc=-2 \\ abc=-1 \end{cases}}\)
Rozwiązujemy tan układ i wyliczamy \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ (x-a)(x-b)(x-c)=0=x^3-2x+1}\)
...
...
...
\(\displaystyle{ x^3-x^2(a+b+c)+x(ab+ac+bc)-abc= 0=x^3-2x+1}\)
z czego wynika, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=0 \\ ab+ac+bc=-2 \\ abc=-1 \end{cases}}\)
Rozwiązujemy tan układ i wyliczamy \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2}\)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2016, o 22:10 przez Dilectus, łącznie zmieniany 1 raz.
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
obliczyc kwadraty
pierwsze podnoszę do kwadratu:Dilectus pisze:. . .
z czego wynika, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=0 \\ ab+ac+bc=2 \\ abc=1 \end{cases}}\)
Rozwiązujemy tan układ i wyliczamy \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2+2(ab+ac+bc)=0}\)
podstawiam drugie:
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2+2\cdot2=0\ \ \Rightarrow \ \ a^2+b^2+c^2=-4\ \ \rightarrow}\) sprzeczność ???
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
obliczyc kwadraty
Dziękuję Ci, Kiniu. Oczywiście rąbnąłem się w obliczeniach, już to poprawiłem w moim pierwszym poście.
Układ równań jest taki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=0 \\ ab+ac+bc=-2 \\ abc=-1 \end{cases}}\)
Układ równań jest taki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=0 \\ ab+ac+bc=-2 \\ abc=-1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
obliczyc kwadraty
Wystarczą dwa pierwsze równaniaDilectus pisze:Dziękuję Ci, Kiniu. Oczywiście rąbnąłem się w obliczeniach, już to poprawiłem w moim pierwszym poście.
Układ równań jest taki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=0 \\ ab+ac+bc=-2 \\ abc=-1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a+b+c=0\ /()^2}\)
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2=0}\)
\(\displaystyle{ a^2 + 2ab + 2ac + b^2 + 2bc + c^2=0}\)
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2+2(ab+ac+bc)=0}\)
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2+2 \cdot (-2)=0}\)
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
obliczyc kwadraty
Brawo właśnie udowodniłes wzory Viete'a.Dilectus pisze:Można też spróbować tak (bez wzorów Viete'a): Skoro mamy pierwiastki wielomianu trzeciego stopnia, to mozemy napisać
\(\displaystyle{ (x-a)(x-b)(x-c)=0=x^3-2x+1}\)
...
...
...
\(\displaystyle{ x^3-x^2(a+b+c)+x(ab+ac+bc)-abc= 0=x^3-2x+1}\)
z czego wynika, że
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=0 \\ ab+ac+bc=-2 \\ abc=-1 \end{cases}}\)
Rozwiązujemy tan układ i wyliczamy \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2}\)
-- 17 wrz 2016, o 18:37 --
Dla żartu zaproponuję takie coś:
skoro
\(\displaystyle{ (x-a)(x-b)(x-c)=x^3-2x+1}\), to
\(\displaystyle{ (x+a)(x+b)(x+c)=-[(-x-a)(-x-b)(-x-c)]=-[(-x)^3-2(-x)+1]=x^3-2x-1}\)
Mnożąc to otrzymamy
\(\displaystyle{ (x^2-a^2)(x^2-b^2)(x^2-c^2)=[x(x^2-2)]^2-1=x^2(x^4-4x^2+4)-1=x^6-4x^4+4x^2-1}\)
stad widać, że \(\displaystyle{ a^2,b^2,c^2}\) sa pierwiastkami równania
\(\displaystyle{ (y-a^2)(y-b^2)(y-c^2)=y^3-4y^2+4y-1}\), zatem ich suma jest równa \(\displaystyle{ 4}\).
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
obliczyc kwadraty
\(\displaystyle{ x^{3}-2x+1=x^3-x-x+1=x(x^2-1)-(x-1)=x(x+1)(x-1)-(x-1)=(x-1)[x(x+1)-1]=...}\)
nie chce mi się sprawdzać nawet czy się nie pomyliłem w tych nawiasach. Takie coś na maturze podstawowej bywa za 2 pkt. Wg mnie tego oczekują ci co to układają.
nie chce mi się sprawdzać nawet czy się nie pomyliłem w tych nawiasach. Takie coś na maturze podstawowej bywa za 2 pkt. Wg mnie tego oczekują ci co to układają.