Witam, muszę znaleźć miejsca zerowe poniższego wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=1-3x-2x^{2}+2x^{3}}\)
wyznaczyłem je:
\(\displaystyle{ x _{1}=-1 \\
x _{2}= \frac{2+ \sqrt{2} }{2} \\
x _{3}=\frac{2- \sqrt{2} }{2}}\)
lecz wynik jest zapisany tak jak poniżej i nie wiem jak do niego dojść
\(\displaystyle{ W(x)=(1+x)(1-(2- \sqrt{2})x)(1-(2+ \sqrt{2})x)}\)
Miejsca zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 26 lut 2014, o 23:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 11 razy
Miejsca zerowe
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2016, o 22:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Miejsca zerowe
\(\displaystyle{ x_2}\) oraz \(\displaystyle{ x_3}\) źle wyznaczyłeś.
[edit] Sorki masz ok - swoje zapisałem w innej postaci.
A oni ,,pobawili się " przekształceniami.
Czepiając się - ich wynik jest niepoprawny - jeśli było ,,wyznacz miejsca zerowe".
[edit] Sorki masz ok - swoje zapisałem w innej postaci.
A oni ,,pobawili się " przekształceniami.
Czepiając się - ich wynik jest niepoprawny - jeśli było ,,wyznacz miejsca zerowe".
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 26 lut 2014, o 23:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 11 razy
Miejsca zerowe
tak dokładnie to muszę dokonać rozkładu na ułamki proste, i jedno przejście wygląda następująco
\(\displaystyle{ \displaystyle G\!\left( x \right)=\frac{1+2x-6x^2}{1-3x-2x^2+2x^3}= \frac{A}{1-\left( 2+\sqrt{2} \right)x}+ \frac{B}{1-\left( 2-\sqrt{2} \right)x}+ \frac{C}{1+x},}\)
nie wiem jak powstały 2 pierwsze mianowniki
\(\displaystyle{ \displaystyle G\!\left( x \right)=\frac{1+2x-6x^2}{1-3x-2x^2+2x^3}= \frac{A}{1-\left( 2+\sqrt{2} \right)x}+ \frac{B}{1-\left( 2-\sqrt{2} \right)x}+ \frac{C}{1+x},}\)
nie wiem jak powstały 2 pierwsze mianowniki