Własność wielomianu
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Własność wielomianu
Czy jeśli \(\displaystyle{ P \in Z[x]}\) jest taki, że \(\displaystyle{ 0 \leq P(x) \leq n}\) gdy \(\displaystyle{ x =0, 1, 2, ..., n+1}\) to \(\displaystyle{ P(0)= P(1)= ... = P(n+1)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 maja 2016, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Pomógł: 90 razy
Własność wielomianu
A co z \(\displaystyle{ n=1}\) i \(\displaystyle{ P(x)=-x^2+2x}\)?
Albo dla \(\displaystyle{ n=2}\) \(\displaystyle{ P(x)=x(3-x)(2-x)^2(1-x)^2}\)?
Albo dla \(\displaystyle{ n=2}\) \(\displaystyle{ P(x)=x(3-x)(2-x)^2(1-x)^2}\)?