Rozłożyć na ułamki proste.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
eazyy828
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 maja 2016, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sędziszów

Rozłożyć na ułamki proste.

Post autor: eazyy828 »

Witam.

Chce się spytać czy dobrze rozłożyłem na ułamki proste. W zadaniu trzeba tylko rozłożyć, nie obliczać.

\(\displaystyle{ \frac{x^{3} + 2 - 1}{(x+1)^{2}(x-2)(x-3)^{3}} = \frac{A}{x+1} + \frac{B}{(x+1)^{2}} + \frac{C}{x-2} + \frac{D}{x-3} + \frac{E}{(x-3)^{2}} + \frac{F}{(x-3)^{3}}}\)

Tak to będzie wyglądało?
Ostatnio zmieniony 4 cze 2016, o 13:35 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rozłożyć na ułamki proste.

Post autor: kerajs »

Tak, tak to będzie wyglądało.

Ps. O ile w dziwnym liczniku ułamka złożonego brakuje ,,x' lub ,,x^2'
ODPOWIEDZ