Wielomian z potęgami ujemnymi, a wyraz wolny i współczynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Creatorrr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2016, o 23:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian z potęgami ujemnymi, a wyraz wolny i współczynniki

Post autor: Creatorrr »

\(\displaystyle{ M(z)=2z^{-2}+z^{-1}+3}\)

\(\displaystyle{ a_{n-2}= ? \quad a_{n-1}= ? \quad a_{n}= ?}\)

gdzie n stopień wielomianu

Który jest wyrazem wolnym 3 czy 2, ludzie odpowiedźcie, bo to pilne ... a nigdzie nie jest napisane ...
miodzio1988

Wielomian z potęgami ujemnymi, a wyraz wolny i współczynniki

Post autor: miodzio1988 »

A gdzie się spieszy? No wszystkie stopnie masz zapisane, więc gdzie jest problem?
Creatorrr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2016, o 23:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian z potęgami ujemnymi, a wyraz wolny i współczynniki

Post autor: Creatorrr »

miodzio1988 pisze:A gdzie się spieszy? No wszystkie stopnie masz zapisane, więc gdzie jest problem?

Nie mam zapisane, bo nie wiem który w tym przypadku jest np. tym z numerem \(\displaystyle{ a_{n}}\), a który wyrazem wolnym ...

Wydawać by się mogło, że \(\displaystyle{ a_{n}}\) to ten z najwyższą potegą, czyli jakby wyraz wolny, który ma przy sobie \(\displaystyle{ z^{0}}\) ...
miodzio1988

Wielomian z potęgami ujemnymi, a wyraz wolny i współczynniki

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ a _{0}}\) to wyraz wolny, reszta jest oczywista
Creatorrr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2016, o 23:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian z potęgami ujemnymi, a wyraz wolny i współczynniki

Post autor: Creatorrr »

miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ a _{0}}\) to wyraz wolny, reszta jest oczywista

Jak masz pisać tak enigmatycznie i nie chce Ci się to sobie daruj, łaski nie potrzebuję.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wielomian z potęgami ujemnymi, a wyraz wolny i współczynniki

Post autor: a4karo »

Przede wszystkim \(\displaystyle{ M}\) nie jest wielomianem, więc pisanie o jakimkolwiek stopniu wielomiany nie ma najmniejszego sensu.

Może zastanów się o co Ci chodzi w tym zadaniu?
Creatorrr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2016, o 23:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian z potęgami ujemnymi, a wyraz wolny i współczynniki

Post autor: Creatorrr »

a4karo pisze:Przede wszystkim \(\displaystyle{ M}\) nie jest wielomianem, więc pisanie o jakimkolwiek stopniu wielomiany nie ma najmniejszego sensu.

Może zastanów się o co Ci chodzi w tym zadaniu?

Dlaczego nie jest wielomianem?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wielomian z potęgami ujemnymi, a wyraz wolny i współczynniki

Post autor: a4karo »

Bo nie spełnia definicji wielomianu.
ODPOWIEDZ