Dla jakigo parametru k wielomian W(x) = 3x^3 - 4x^2 + 2kx - 6 jest podzielny przez (x+1)
Bardzo bym prosił o algorytm postępowania przy rązwiązanu.
Parametr wielomianu
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Parametr wielomianu
Wielomian jest podzielny przez (x+1), znaczy to, że pierwiastkiem wielomianu jest liczba -1. Ale że liczba a jest pierwiastkiem wielomianu wtedy i tylko wtedy, gdy W(a)=0, więc W(-1)=0, czyli
\(\displaystyle{ W(-1)=3 (-1)^3-4 (-1)^2 +2k (-1) - 6=0 \\ -3-4-2k-6=0 \\ -2k-13=0 \\ k=-6\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=3 (-1)^3-4 (-1)^2 +2k (-1) - 6=0 \\ -3-4-2k-6=0 \\ -2k-13=0 \\ k=-6\frac{1}{2}}\)