Cztery wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Cztery wielomiany

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ A(x^5)+ xB(x^5)+ x^2C(x^5)= (1+x+x^2+x^3+x^4)D(x)}\) to \(\displaystyle{ A(1)=0}\)
kicaj

Cztery wielomiany

Post autor: kicaj »

Niech \(\displaystyle{ \sqrt[5]{1} =\{ 1 , e_1, e_2 , e_3 , e_4 \}}\) Podstawiając za \(\displaystyle{ x=e_1 , e_2 , e_3}\) otrzymamy układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} A(1) + e_1 B(1) + e_1^2 C(1) =0\\A(1) + e_2 B(1) + e_2^2 C(1)=0\\ A(1) + e_3 B(1) + e_3^2 C(1) =0\end{cases}}\)
wyznacznik tego układu jest różny od zera a więc \(\displaystyle{ A(1) =B(1) =C(1) =0.}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Cztery wielomiany

Post autor: »

ODPOWIEDZ