Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=6mx^{3}-13mx^{2}+13m-6}\). Dla jakiej wartości parametru m pierwiastkiem wielomianu jest parametr m?
Proszę o pomoc
parametr m
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
parametr m
\(\displaystyle{ W(m)=0\\
6m^{4}-6-13m^{3}+13m=0\\
6(m^{2}+1)(m^{2}-1)-13m(m^{2}-1)=0\\
(m^{2}-1)(6m^{2}+6-13m)=0\\
(m-1)(m+1)(6m^{2}-13m+6)=0\\
6(m-1)(m+1)(m-\frac{3}{2})(m-\frac{2}{3})=0}\)
6m^{4}-6-13m^{3}+13m=0\\
6(m^{2}+1)(m^{2}-1)-13m(m^{2}-1)=0\\
(m^{2}-1)(6m^{2}+6-13m)=0\\
(m-1)(m+1)(6m^{2}-13m+6)=0\\
6(m-1)(m+1)(m-\frac{3}{2})(m-\frac{2}{3})=0}\)