Wyznacz wszystkie liczby naturalne spełniające nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
PandaFromUganda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 kwie 2016, o 10:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wyznacz wszystkie liczby naturalne spełniające nierówność

Post autor: PandaFromUganda »

Cześć, mam problem z takim zadaniem:

Wyznacz wszystkie liczby naturalne spełniające nierówność:

\(\displaystyle{ \frac{(x ^{2}-36)}{(x ^{2}+4)(x-1)} \le 0}\)

i oblicz ich iloczyn.


doprowadziłem tą nierówność do postaci:

\(\displaystyle{ (x-6)(x+6)(x-1) \le 0}\) I tak się zastanawiam, przy rysowaniu "wężyka" funkcji będzie to parabola, czy też wykres funkcji stopnia trzeciego z pominiętą 1? Bo w drugim przypadku raczej ciężko byłoby wyznaczyć iloczyn liczb naturalnych z tego przedziału, chyba, że coś mi umknęło.

EDIT: nie ważne, przepraszam za posta, dopiero dotarło do mnie, że mają to być liczby naturalne... Chyba poranki nie sprzyjają przyswajaniu wiedzy haha
Jarosz23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 10 kwie 2016, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 6 razy

Wyznacz wszystkie liczby naturalne spełniające nierówność

Post autor: Jarosz23 »

Nie wolno dzielić przez 0. Jednak W tym jak to nazwałeś "wężyku", na osi zaznaczasz jedynkę tylko, że bierzesz ją w kółko.

A rozwiązaniem twojej nierówności będzie wtedy \(\displaystyle{ x \in (- \infty,-6>u(1,6>}\)
ODPOWIEDZ