podaj ogólny wzór wielomianu na podstawie wykresu
podaj ogólny wzór wielomianu na podstawie wykresu
Witam
Z wykresu widać, że pierwiastki wielomianu to: \(\displaystyle{ 4, -4, 0}\). Każdy o krotności \(\displaystyle{ 1}\). Dla \(\displaystyle{ x=1}\), \(\displaystyle{ y=-2}\).
Wykres z lewej strony dąży do \(\displaystyle{ - \infty}\) a z prawej do \(\displaystyle{ +\infty}\)
Czy na podstawie tych informacji można wyprowadzić ogólny wzór wielomianu?
Z wykresu widać, że pierwiastki wielomianu to: \(\displaystyle{ 4, -4, 0}\). Każdy o krotności \(\displaystyle{ 1}\). Dla \(\displaystyle{ x=1}\), \(\displaystyle{ y=-2}\).
Wykres z lewej strony dąży do \(\displaystyle{ - \infty}\) a z prawej do \(\displaystyle{ +\infty}\)
Czy na podstawie tych informacji można wyprowadzić ogólny wzór wielomianu?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2016, o 16:59 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
podaj ogólny wzór wielomianu na podstawie wykresu
No, powiedzmy, że nie do końca.
Najprostszy wielomian, który ma te własność, to \(\displaystyle{ W(x)=cx(x+4)(x-4)}\) (z powodu pierwiastków.). Współczynnik \(\displaystyle{ c}\) określimy z warunku \(\displaystyle{ W(1)=-2}\) wyjdzie \(\displaystyle{ c>0}\), więc jest spełniony warunek z granicami.
A teraz to "nie do końca": jeżeli \(\displaystyle{ Q(x)}\) jest dowolnym wielomianem spełniającym warunki:
\(\displaystyle{ \forall (x\in\RR)\ Q(x)>0}\) i \(\displaystyle{ Q(1)=1}\), to wykres wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)\cdot W(x)}\) będzie miał takie same własności jakich żądamy w zadaniu.
Najprostszy wielomian, który ma te własność, to \(\displaystyle{ W(x)=cx(x+4)(x-4)}\) (z powodu pierwiastków.). Współczynnik \(\displaystyle{ c}\) określimy z warunku \(\displaystyle{ W(1)=-2}\) wyjdzie \(\displaystyle{ c>0}\), więc jest spełniony warunek z granicami.
A teraz to "nie do końca": jeżeli \(\displaystyle{ Q(x)}\) jest dowolnym wielomianem spełniającym warunki:
\(\displaystyle{ \forall (x\in\RR)\ Q(x)>0}\) i \(\displaystyle{ Q(1)=1}\), to wykres wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)\cdot W(x)}\) będzie miał takie same własności jakich żądamy w zadaniu.
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
podaj ogólny wzór wielomianu na podstawie wykresu
Zastanawiam się, czy nie mógłby być to równie dobrze wielomian stopnia \(\displaystyle{ 5}\) ? Sądzę więcej - czy nie może być to wielomian stopnia \(\displaystyle{ n}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą nieparzystą nie mniejszą od \(\displaystyle{ 3}\) ? Dla jednoznaczności przydałby się określony stopień tego wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
podaj ogólny wzór wielomianu na podstawie wykresu
Zgadza się; mógłby być. Dlatego dopisałem w nawiasie, że jeśli tylko jesteśmy pewni co do krotności pierwiastków.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
podaj ogólny wzór wielomianu na podstawie wykresu
A przeczytałes moj post powyżej. Wielomian \(\displaystyle{ Q\cdot W}\) ma pierwiastki tej samej krotności co \(\displaystyle{ W}\) (rzeczywiste)bartek118 pisze:Zgadza się; mógłby być. Dlatego dopisałem w nawiasie, że jeśli tylko jesteśmy pewni co do krotności pierwiastków.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
podaj ogólny wzór wielomianu na podstawie wykresu
OK; masz rację. Można zawsze domnożyć wielomian z wyłącznie nierzeczywistymi pierwiastkami.a4karo pisze:A przeczytałes moj post powyżej. Wielomian \(\displaystyle{ Q\cdot W}\) ma pierwiastki tej samej krotności co \(\displaystyle{ W}\) (rzeczywiste)bartek118 pisze:Zgadza się; mógłby być. Dlatego dopisałem w nawiasie, że jeśli tylko jesteśmy pewni co do krotności pierwiastków.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
podaj ogólny wzór wielomianu na podstawie wykresu
Nawet podanie stopnia wielomianu nie zagwarantuje jednoznaczności chyba żeDla jednoznaczności przydałby się określony stopień tego wielomianu
\(\displaystyle{ \deg W\left( x\right)=3}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ \deg W\left( x\right)>3}\)
to nie dostaniemy jednoznacznej odpowiedzi
Wielomian
\(\displaystyle{ \left( x+p\right)^2+q\\}\)
gdzie \(\displaystyle{ p\in\left( -2,0\right)}\) oraz \(\displaystyle{ q=-p\left( p+2\right)}\)
będzie spełniał warunki przytoczone przez a4karo,
dla wielomianu \(\displaystyle{ Q\left( x\right)}\)