wyznaczanie wartości wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

wyznaczanie wartości wielomianu

Post autor: wielkireturner »

Mamy dany wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{5} +a_{4} x^{4} + a_{3} x^{3} +a_{2} x^{2} + a_{1} x}\) z warunkami \(\displaystyle{ W(2) = 2, W(4) = 4, W(6) = 6, W(8) = 8}\). Wyznaczyć wartość \(\displaystyle{ W(10)}\) bez obliczania współczynników wielomianu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznaczanie wartości wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x)=x(1+(x-2)(x-4)(x-6)(x-8))}\)

158922.htm
ODPOWIEDZ