\(\displaystyle{ \frac{-m^{2}+m+1 }{m^{2}+1} \le 0}\)
\(\displaystyle{ (-m^{2}+m+1)(m^{2}+1)\le 0}\)
Jak wiemy, \(\displaystyle{ m^{2}+1 \ge 0}\), więc jak wpłynie to na znak nierówności???
Jak zmienia się znak nierówności wielomianowej?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Jak zmienia się znak nierówności wielomianowej?
zatem ten czynnik jak sam zauważyłeś bedzie zawsze dodatni. ostatecznie interesuje nas
\(\displaystyle{ (-m^{2}+m+1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (-m^{2}+m+1) \le 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 55 razy
Jak zmienia się znak nierówności wielomianowej?
a jak mam \(\displaystyle{ \frac{1-m}{m+2} \ge 0}\) to czy muszę brać dziedzinę jako \(\displaystyle{ D \in \RR \setminus \left\{ -2\right\}}\) skoro jest w znaku nierówności \(\displaystyle{ \ge}\) ?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2016, o 13:47 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Jak zmienia się znak nierówności wielomianowej?
No pewnie. Dziedzina to świętość.
Nie rozumiem dlaczego chcesz ją zignorować.
Poza tym dziedzina to zbiór więc nie należy on, tylko równa się \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ -2\right\}}\)
Nie rozumiem dlaczego chcesz ją zignorować.
Poza tym dziedzina to zbiór więc nie należy on, tylko równa się \(\displaystyle{ \RR \setminus \left\{ -2\right\}}\)