Mam taki przykład:
\(\displaystyle{ \sqrt {x^{4}-x^{2}}\leq 4-x^{2}}\)
Zaczynam od podniesienia obu stron do kwadratu, po lewej dostaję wartość bezwzględną, tak? Robię z tego dwie nierówności i tu pojawia się problem. W tej dla wartości dodatnich wychodzi mi ładnie \(\displaystyle{ -\dfrac {4\sqrt {7}} {7}}\) i \(\displaystyle{ \dfrac {4\sqrt {7}} {7}}\), natomiast w tej dla ujemnych coś się psuje. Czy ktoś mógłby to rozwiązać, abym mogła porównać i znaleźć swój błąd?
Poza tym mam ogólnie pytanie dotyczące nierówności z wartością bezwzględną: kiedy wynikiem jest suma przedziałów wyliczonych z każdego równania, a kiedy ich iloczyn?
Dzięki!
Nierówność z pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nierówność z pierwiastkiem
Kod: Zaznacz cały
Zaczynam od podniesienia obu stron do kwadratu
Nie (pomyśl dlaczego..), po lewej dostaję wartość bezwzględną, tak?
Nierówność z pierwiastkiem
Ok, dzięki. A co do tej sumy/iloczynu? Rozumiem, że w tym przykładzie mi się nie przyda, ale tak ogólnie.
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2016, o 12:07 przez Verdana, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Nierówność z pierwiastkiem
Zacznij od dziedziny, czyli od rozwiązania problemu
\(\displaystyle{ x^4-x^2 \ge 0 \ \Rightarrow \ x \in \left( - \infty , -1\right\rangle \cup \left\{ 0\right\} \cup \left\langle 1, \ \infty \right)}\)
Skoro tak, to mogę w tej dziedzinie bezpiecznie podnieść nierówność stronami do kwadratu
\(\displaystyle{ x^4-x^2 \le 16-8x^2+x^4}\)
\(\displaystyle{ x^2- \frac{16}{7} \le 0 \ \Rightarrow \ x \in \left\langle - \frac{4 \sqrt{7} }{7}, \ \frac{4 \sqrt{7} }{7} \right\rangle}\)
Teraz musisz to rozwiązanie skonfrontować z dziedziną i już.
\(\displaystyle{ x^4-x^2 \ge 0 \ \Rightarrow \ x \in \left( - \infty , -1\right\rangle \cup \left\{ 0\right\} \cup \left\langle 1, \ \infty \right)}\)
Skoro tak, to mogę w tej dziedzinie bezpiecznie podnieść nierówność stronami do kwadratu
\(\displaystyle{ x^4-x^2 \le 16-8x^2+x^4}\)
\(\displaystyle{ x^2- \frac{16}{7} \le 0 \ \Rightarrow \ x \in \left\langle - \frac{4 \sqrt{7} }{7}, \ \frac{4 \sqrt{7} }{7} \right\rangle}\)
Teraz musisz to rozwiązanie skonfrontować z dziedziną i już.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Nierówność z pierwiastkiem
Jesteś pewien?Dilectus pisze: \(\displaystyle{ x^4-x^2 \ge 0 \ \Rightarrow \ x \in \left( - \infty , -1\right\rangle \cup \left\{ 0\right\} \cup \left\langle 1, \ \infty \right)}\)
Skoro tak, to mogę w tej dziedzinie bezpiecznie podnieść nierówność stronami do kwadratu