Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^3 + ax^2 + bx-1}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są liczbami całkowitymi. Zatem
A) Jezeli równanie \(\displaystyle{ W(x) = 0}\) ma pierwiastek wymierny, to \(\displaystyle{ a + b = 0}\).
B) Jezeli równanie \(\displaystyle{ W(x) = 0}\) ma ujemny pierwiastek całkowity, to \(\displaystyle{ a = b + 2.}\)
C) Równanie \(\displaystyle{ W(x) = 0}\) moze nie mieć rozwiązań
D) Równanie \(\displaystyle{ W(x) = 0}\) musi mieć co najmniej 2 rózne pierwiastki. ˙
ROZWIĄZANIE
1 Z drugiej strony, przynajmniej jeden pierwiastek równanie ma zawsze, bo
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to- \infty } W(x) =- \infty\\
\lim_{ x\to \infty } W(x) = \infty}\)
Zupełnie nie rozumiem tego tłumaczenia w zbiorze nie znalazłem też żadnego twierdzenia mógłby ktoś wytłumaczyć?
2. Jezeli równanie ma pierwiastek wymierny \(\displaystyle{ x _{0}}\), to musi być on całkowity i musi to być dzielnik
wyrazu wolnego, czyli \(\displaystyle{ x _{0}=\pm 1}\)
\(\displaystyle{ x _{0} = 1 \Rightarrow 1 + a + b - 1 = 0 \Rightarrow a + b = 0 \\
x _{0}= -1 \Rightarrow - 1 + a − b - 1 = 0 \Rightarrow a = b + 2.}\)
Czy w związku z 2 nie ma 2 prawidłowych odpowiedzi A/B?
Pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Pierwiastki wielomianu
Ostatnio zmieniony 31 mar 2016, o 13:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pierwiastki wielomianu
Nie. Odpowiedź A nie jest poprawna, bo nie masz pewności, czy warunek \(\displaystyle{ a+b=0}\) zajdzie.shreder221 pisze:2. Jezeli równanie ma pierwiastek wymierny \(\displaystyle{ x _{0}}\), to musi być on całkowity i musi to być dzielnik
wyrazu wolnego, czyli \(\displaystyle{ x _{0}=\pm 1}\)
\(\displaystyle{ x _{0} = 1 \Rightarrow 1 + a + b - 1 = 0 \Rightarrow a + b = 0 \\
x _{0}= -1 \Rightarrow - 1 + a − b - 1 = 0 \Rightarrow a = b + 2.}\)
Czy w związku z 2 nie ma 2 prawidłowych odpowiedzi A/B?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 171
- Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 14 razy
Pierwiastki wielomianu
wielomian jest funkcją ciągłą, więc przyjmuje wszystkie wartości z przedziału określonegoshreder221 pisze:Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^3 + ax^2 + bx-1}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są liczbami całkowitymi. Zatem
A) Jezeli równanie \(\displaystyle{ W(x) = 0}\) ma pierwiastek wymierny, to \(\displaystyle{ a + b = 0}\).
B) Jezeli równanie \(\displaystyle{ W(x) = 0}\) ma ujemny pierwiastek całkowity, to \(\displaystyle{ a = b + 2.}\)
C) Równanie \(\displaystyle{ W(x) = 0}\) moze nie mieć rozwiązań
D) Równanie \(\displaystyle{ W(x) = 0}\) musi mieć co najmniej 2 rózne pierwiastki. ˙
ROZWIĄZANIE
1 Z drugiej strony, przynajmniej jeden pierwiastek równanie ma zawsze, bo
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to- \infty } W(x) =- \infty\\
\lim_{ x\to \infty } W(x) = \infty}\)
Zupełnie nie rozumiem tego tłumaczenia w zbiorze nie znalazłem też żadnego twierdzenia mógłby ktoś wytłumaczyć?
przez w/w granice. w tym również 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Pierwiastki wielomianu
Okej zrozumiałem Dlaczego nie A ale tak sobie teraz myślę że w sumie można brać też pod uwagę c
Kiedy np. \(\displaystyle{ a=0 \wedge b=4}\) z bezuta nie ma żadnych rozwiązań (\(\displaystyle{ 0 \neq 4 \wedge 0 \neq -4}\)) czyli \(\displaystyle{ W(x)=0}\) MOŻE nie mieć rozwiązań
Ale \(\displaystyle{ C(x)= 5}\) chyba też jest funkcją ciągłą a \(\displaystyle{ 5 \neq 0}\)
Kiedy np. \(\displaystyle{ a=0 \wedge b=4}\) z bezuta nie ma żadnych rozwiązań (\(\displaystyle{ 0 \neq 4 \wedge 0 \neq -4}\)) czyli \(\displaystyle{ W(x)=0}\) MOŻE nie mieć rozwiązań
pasman pisze:
wielomian jest funkcją ciągłą, więc przyjmuje wszystkie wartości z przedziału określonego
przez w/w granice. w tym również 0.
Ale \(\displaystyle{ C(x)= 5}\) chyba też jest funkcją ciągłą a \(\displaystyle{ 5 \neq 0}\)
Pierwiastki wielomianu - zadanie 116 <--akurat to z matury próbnej zadanie 2
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pierwiastki wielomianu
Nie pytamy o rozwiązania wymierne, tylko rzeczywiste. A rzeczywiste zawsze jedno jest, więc c) jest nieprawdziwe.shreder221 pisze:Okej zrozumiałem Dlaczego nie A ale tak sobie teraz myślę że w sumie można brać też pod uwagę c
Kiedy np. \(\displaystyle{ a=0 \wedge b=4}\) z bezuta nie ma żadnych rozwiązań (\(\displaystyle{ 0 \neq 4 \wedge 0 \neq -4}\)) czyli \(\displaystyle{ W(x)=0}\)
Nie zrozumiałeś tego, co napisał Ci pasman. Twój przykład ma się nijak do tego, co on napisał.shreder221 pisze:Ale \(\displaystyle{ C(x)= 5}\) chyba też jest funkcją ciągłą a \(\displaystyle{ 5 \neq 0}\)
JK