Zbiór Rozwiązań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Richard del Ferro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 190
Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Zbiór Rozwiązań

Post autor: Richard del Ferro »

Cześć! Mam problem z pewnym zadaniem, oto one.

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) (\(\displaystyle{ m}\) należące do \(\displaystyle{ \RR}\)), zbiór rozwiązań nierówności
\(\displaystyle{ (m-1)x^2+(m+2)x+m-1 \le 0}\)
zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ (1-2x) \ge x^{2}+1}\)

Doszedłem do zbioru rozwiązań drugiej nierówności wynoszącego \(\displaystyle{ x>-2}\) i \(\displaystyle{ x<0}\).

Z vieta w pierwszej nierówności zauważyłem, że iloczyn rozwiązań jest równy \(\displaystyle{ 1}\) i znaki rozwiązań takie same co się pokrywa z nałożoną dziedziną z drugiego równania, t.j. rozwiązania są odwrotne=> nie zawierają sie w zbiorze \(\displaystyle{ (0;1)}\) i \(\displaystyle{ (-1;0)}\).
Odp do tego zadania to \(\displaystyle{ m \ge 3}\).
Tylko jak podstawiam np. \(\displaystyle{ 5}\) to wychodzi delta ujemna przy współczynniku dodatnim, więc według mnie zbiór rozwiązań pusty dla pierwszej nierówności..
Gdzie popełniam błąd? Proszę o pomoc

@Edit
wielkie dziekie
rzeczywiście
Zbiór pusty jest podzbiorem każdego zbioru:

Jest to wniosek z reguły mówiącej, że z fałszu wynika wszystko. W tym wypadku

Dlatego jest to zad. z gwiazdką
@edit 2
Akaro jest dobrze przenieś sobie na lewo i zauważ, że parabola ramionami skierowana w dół.
Może chodzi Ci o to, że zbiór domknięty ale to już szczegół, nie do końca wiem jak sie używa tego LTXA
Ostatnio zmieniony 21 mar 2016, o 08:11 przez Richard del Ferro, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Zbiór Rozwiązań

Post autor: kropka+ »

Jest ok. Zbiór pusty zawiera się w każdym zbiorze.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Zbiór Rozwiązań

Post autor: a4karo »

Zbiór rozwiązań drugiej nierówności chyba nie do końca poprawnie wyznaczyłeś.
ODPOWIEDZ