Wyznacz wartości parametru

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
VorMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 28 lis 2013, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 1 raz

Wyznacz wartości parametru

Post autor: VorMan »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= 2x^{3}+ (m-2)x^{2}+(8-m)x -8}\), gdzie parametr \(\displaystyle{ m \in C}\). Wyznacz wszystkie te wartości parametru dla których dany wielomian ma trzy różne pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2} , x _{3}}\), spełniające warunek \(\displaystyle{ \frac{x_{1}* x_{2}* x _{3}}{x_{1}+ x_{2}+x _{3}}> \frac{1}{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz wartości parametru

Post autor: piasek101 »

Sprawdź \(\displaystyle{ x=1}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Wyznacz wartości parametru

Post autor: Premislav »

Zauważ, że \(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu. Możesz go [ten wielomian] zatem zapisać w postaci \(\displaystyle{ (x-1)(2x^{2}+c(m)x+8)}\), gdzie \(\displaystyle{ c(m)}\) jest jakimś wyrażeniem zależnym od \(\displaystyle{ m}\) - znajdź je. Dalej liczysz wyróżnik trójmianu - musi być on dodatni, a ponadto żaden z pierwiastków tego trójmianu nie może być jedynką (bo wtedy \(\displaystyle{ W(x)}\) miałby pierwiastek podwójny \(\displaystyle{ 1}\)). Natomiast \(\displaystyle{ x_{1}x_{2}x_{3}}\) oraz \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}}\)
do tego drugiego warunku najłatwiej wyznaczysz ze wzorów Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz wartości parametru

Post autor: piasek101 »

Po co mu trzeci stopień jak w zasadzie już go nie ma ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Wyznacz wartości parametru

Post autor: Premislav »

Słuszna uwaga, znany jest już jeden pierwiastek, więc wystarczą wzory Viete'a dla tego trójmianu.
VorMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 28 lis 2013, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 1 raz

Wyznacz wartości parametru

Post autor: VorMan »

Tylko że za Chiny nie wiem jak wyznaczyć (u ciebie) c(x)m. Z dzielenia wielomianów przez dwumian to raczej nie da rady
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz wartości parametru

Post autor: piasek101 »

VorMan pisze:Tylko że za Chiny nie wiem jak wyznaczyć (u ciebie) c(x)m. Z dzielenia wielomianów przez dwumian to raczej nie da rady
Właśnie da radę, możesz Hornerem.
VorMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 28 lis 2013, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 1 raz

Wyznacz wartości parametru

Post autor: VorMan »

racja. popełniłem błąd obliczeniowy -- 20 mar 2016, o 21:30 --Czy te wzory będą dobre?
Dla \(\displaystyle{ W(x)=ax^3+bx^2+ cx + d}\)
\(\displaystyle{ x_1+ x_2+ x_3 =- \frac{b}{a} \\ x_1 \cdot x_2 \cdot x_3=- \frac{d}{a}}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Wyznacz wartości parametru

Post autor: Premislav »

Tak, te wzory są OK. Aczkolwiek piasek101 słusznie wskazał, że skoro jeden pierwiastek już znamy, to można go podstawić do sumy \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}}\) oraz iloczynu \(\displaystyle{ x_{1}x_{2}x_{3}}\), a sumę i iloczyn dwóch pozostałych wyliczyć ze wzorów Viete'a dla wielomianu drugiego stopnia.
VorMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 28 lis 2013, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 1 raz

Wyznacz wartości parametru

Post autor: VorMan »

święta racja. nie zrozumiałem tego na początku. teraz już z górki. dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ