Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 14 razy
Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
\(\displaystyle{ w\left( x\right) = x^{3} - x^{2} - 2x + 1}\)
Kompletnie nie wiem jak rozłożyć ten wielomian żeby wyznaczyć miejsca zerowe
Kompletnie nie wiem jak rozłożyć ten wielomian żeby wyznaczyć miejsca zerowe
Ostatnio zmieniony 20 mar 2016, o 17:42 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
Sprawdź znaki \(\displaystyle{ w(2)}\) oraz \(\displaystyle{ w(-2)}\) oraz monotoniczność funkcji \(\displaystyle{ w}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 14 razy
Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
Czyli dla \(\displaystyle{ w(-2)}\) i \(\displaystyle{ w(2)}\) wielomian ma przeciwne znaki, pochodna ma dwa miejsca zerowe czyli 2 ekstrema... miejsca zerowe pochodnej są takie średnio ładne ale z przybliżenia wynika że należą do przedziału
Czyli będą 3 pierwiastki w tym przedziale? Dwa które ujmuje pochodna i jedno bo musi jeszcze 'wrócić' na odpowiednią stronę
Nie wiem czy dobrze myślę, może być w ogóle ekstremum którego nie ujmuje pochodna?
Czyli będą 3 pierwiastki w tym przedziale? Dwa które ujmuje pochodna i jedno bo musi jeszcze 'wrócić' na odpowiednią stronę
Nie wiem czy dobrze myślę, może być w ogóle ekstremum którego nie ujmuje pochodna?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
tangerine11, zbadałeś monotoniczność tej funkcji, jak radził szw1710 ?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
\(\displaystyle{ w\left( x\right) = x^{3} - x^{2} - 2x + 1\\
x^3-x^2-2x+1=0\\
x=y+\frac{1}{3}\\
\left(y+\frac{1}{3} \right) ^3-\left( y+ \frac{1}{3} \right)^2-2\left( y+\frac{1}{3}\right) +1=0\\
y^3+y^2+\frac{1}{3}y+\frac{1}{27}-y^2-\frac{2}{3}y-\frac{1}{9}-2y-\frac{2}{3}+1=0\\
y^3-\frac{7}{3}y+\frac{7}{27}=0\\
y=u+v\\
\left( u+v\right)^3-\frac{7}{3}\left( u+v\right) +\frac{7}{27}=0\\
u^3+3u^2v+3uv^2+v^3- \frac{7}{3}\left( u+v\right)+\frac{7}{27}=0\\
u^3+v^3+\frac{7}{27}+3\left( u+v\right)\left( uv-\frac{7}{9}\right)=0\\
\begin{cases} u^3+v^3+\frac{7}{27}=0 \\ 3\left( u+v\right)\left( uv-\frac{7}{9}\right) \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3+\frac{7}{27}=0 \\ uv-\frac{7}{9} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=-\frac{7}{27} \\ uv=\frac{7}{9} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=-\frac{7}{27} \\ u^3v^3=\frac{343}{729} \end{cases} \\
t^2+\frac{7}{27}t+\frac{343}{729}=0\\
t^2+2 \cdot \left( \frac{7}{54}\right)t+ \frac{49}{2916}-\frac{49}{2916}+\frac{1372}{2916} \\
\left( t+\frac{7}{54}\right)^2+\frac{1323}{2916} =0\\
\left(t+\frac{7+ \sqrt{1323}i }{54} \right)\left(t+\frac{7- \sqrt{1323}i }{54} \right) =0\\
\left(t+\frac{28+ 84\sqrt{3}i }{216} \right)\left(t+\frac{28- 84\sqrt{3}i }{216} \right) =0\\
\sqrt[3]{-28-84 \sqrt{3}i }= 2 \sqrt{7}\left( \cos{\left( \frac{\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right)-\pi }}{3} \right) }+i\sin{\left( \frac{\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right)-\pi }}{3} \right) }\right) \\
\sqrt[3]{-28+84 \sqrt{3}i }=2 \sqrt{7} \left( \cos{ \frac{-\arctan{\left( 3\sqrt{3}\right) }+\pi}{3} }+i\sin{ \frac{-\arctan{\left( 3\sqrt{3}\right) }+\pi}{3} }\right) \\}\)
\(\displaystyle{ y_{1}=\frac{2}{3} \sqrt{7}\cos{\left( \frac{\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right)-\pi }}{3} \right) } \\
x_{1}=\frac{2}{3} \sqrt{7}\cos{\left( \frac{\pi-\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right) }}{3} \right) }+\frac{1}{3}\\
x_{2}=\frac{2}{3} \sqrt{7}\cos{\left( \frac{3\pi-\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right) }}{3} \right) }+\frac{1}{3}\\
x_{3}=\frac{2}{3} \sqrt{7}\cos{\left( \frac{5\pi-\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right) }}{3} \right) }+\frac{1}{3}\\}\)
x^3-x^2-2x+1=0\\
x=y+\frac{1}{3}\\
\left(y+\frac{1}{3} \right) ^3-\left( y+ \frac{1}{3} \right)^2-2\left( y+\frac{1}{3}\right) +1=0\\
y^3+y^2+\frac{1}{3}y+\frac{1}{27}-y^2-\frac{2}{3}y-\frac{1}{9}-2y-\frac{2}{3}+1=0\\
y^3-\frac{7}{3}y+\frac{7}{27}=0\\
y=u+v\\
\left( u+v\right)^3-\frac{7}{3}\left( u+v\right) +\frac{7}{27}=0\\
u^3+3u^2v+3uv^2+v^3- \frac{7}{3}\left( u+v\right)+\frac{7}{27}=0\\
u^3+v^3+\frac{7}{27}+3\left( u+v\right)\left( uv-\frac{7}{9}\right)=0\\
\begin{cases} u^3+v^3+\frac{7}{27}=0 \\ 3\left( u+v\right)\left( uv-\frac{7}{9}\right) \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3+\frac{7}{27}=0 \\ uv-\frac{7}{9} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=-\frac{7}{27} \\ uv=\frac{7}{9} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=-\frac{7}{27} \\ u^3v^3=\frac{343}{729} \end{cases} \\
t^2+\frac{7}{27}t+\frac{343}{729}=0\\
t^2+2 \cdot \left( \frac{7}{54}\right)t+ \frac{49}{2916}-\frac{49}{2916}+\frac{1372}{2916} \\
\left( t+\frac{7}{54}\right)^2+\frac{1323}{2916} =0\\
\left(t+\frac{7+ \sqrt{1323}i }{54} \right)\left(t+\frac{7- \sqrt{1323}i }{54} \right) =0\\
\left(t+\frac{28+ 84\sqrt{3}i }{216} \right)\left(t+\frac{28- 84\sqrt{3}i }{216} \right) =0\\
\sqrt[3]{-28-84 \sqrt{3}i }= 2 \sqrt{7}\left( \cos{\left( \frac{\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right)-\pi }}{3} \right) }+i\sin{\left( \frac{\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right)-\pi }}{3} \right) }\right) \\
\sqrt[3]{-28+84 \sqrt{3}i }=2 \sqrt{7} \left( \cos{ \frac{-\arctan{\left( 3\sqrt{3}\right) }+\pi}{3} }+i\sin{ \frac{-\arctan{\left( 3\sqrt{3}\right) }+\pi}{3} }\right) \\}\)
\(\displaystyle{ y_{1}=\frac{2}{3} \sqrt{7}\cos{\left( \frac{\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right)-\pi }}{3} \right) } \\
x_{1}=\frac{2}{3} \sqrt{7}\cos{\left( \frac{\pi-\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right) }}{3} \right) }+\frac{1}{3}\\
x_{2}=\frac{2}{3} \sqrt{7}\cos{\left( \frac{3\pi-\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right) }}{3} \right) }+\frac{1}{3}\\
x_{3}=\frac{2}{3} \sqrt{7}\cos{\left( \frac{5\pi-\arctan{\left( 3 \sqrt{3} \right) }}{3} \right) }+\frac{1}{3}\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
Z faktu, że pochodna na w tym przedziale dwa pierwiastki nie wynika, że funkcja na ich trzy.
Polecam twierdzenie Sturma.-- 25 mar 2016, o 06:37 --mariuszm się mocno napracowal, ale niestety zadania nie rozwiązał,, bo nie wiadomo czy te potwory leżą w tym przedziale co trzeba.
Polecam twierdzenie Sturma.-- 25 mar 2016, o 06:37 --mariuszm się mocno napracowal, ale niestety zadania nie rozwiązał,, bo nie wiadomo czy te potwory leżą w tym przedziale co trzeba.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
Wiadomo że leżą w przedziale
\(\displaystyle{ \left\langle \frac{1}{3}\left(1-2 \sqrt{7} \right), \frac{1}{3}\left( 1+2 \sqrt{7} \right) \right\rangle}\)
a jaki miał być ten przedział ?
\(\displaystyle{ \left\langle \frac{1}{3}\left(1-2 \sqrt{7} \right), \frac{1}{3}\left( 1+2 \sqrt{7} \right) \right\rangle}\)
a jaki miał być ten przedział ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
Jak popatrzysz na drugi post autora, to zobaczysz, że \(\displaystyle{ (-1,2)}\). Niestety, Twój prawy koniec jest za duży
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Ile pierwiastków ma wielomian w przedziale.
W podanym przez mnie przedziale powinny się znaleźć wszystkie pierwiastki
Jeśli chcemy sprawdzić podany przez ciebie przedział to wystarczy obliczyć wartość
podanych przeze mnie pierwiastków
Zdaje się że tylko dwa będą leżeć w podanym przez ciebie przedziale
oraz wszystkie w przedziale podanym przez Szymona W
Bez obliczania wartości cosinusa można ograniczyć przez \(\displaystyle{ -1}\) z dołu
oraz \(\displaystyle{ 1}\) z góry
Jeśli chcemy sprawdzić podany przez ciebie przedział to wystarczy obliczyć wartość
podanych przeze mnie pierwiastków
Zdaje się że tylko dwa będą leżeć w podanym przez ciebie przedziale
oraz wszystkie w przedziale podanym przez Szymona W
Bez obliczania wartości cosinusa można ograniczyć przez \(\displaystyle{ -1}\) z dołu
oraz \(\displaystyle{ 1}\) z góry