Funkcja wielomianowa z parametrem; pierwiastki dodatnie
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 maja 2015, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Funkcja wielomianowa z parametrem; pierwiastki dodatnie
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W _{x}=(x-1)(x-4m-2)(x- m^{2}+3}\) Wyznacz wartości parametru m dla których pierwiastki wielomianu są dodatnie.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Funkcja wielomianowa z parametrem; pierwiastki dodatnie
Masz do rozwiązania układ nierówności
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1>0 \\4m+2>0 \\m^{2}-3>0 \end{cases}}\)
(zakładam, że zgubiłeś nawias na końcu)
Wszystkie te nierówności mają być spełnione jednocześnie, więc bierzesz część wspólną zbiorów rozwiązań tych trzech nierówności. Aha, pierwszą nierówność napisałem dla jaj.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1>0 \\4m+2>0 \\m^{2}-3>0 \end{cases}}\)
(zakładam, że zgubiłeś nawias na końcu)
Wszystkie te nierówności mają być spełnione jednocześnie, więc bierzesz część wspólną zbiorów rozwiązań tych trzech nierówności. Aha, pierwszą nierówność napisałem dla jaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 maja 2015, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Funkcja wielomianowa z parametrem; pierwiastki dodatnie
Czyli wychodzi, że m należy do przedziału \(\displaystyle{ ( \sqrt{3}, \infty)}\)