Równanie, liczby całkowite.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Równanie, liczby całkowite.

Post autor: GluEEE »

Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru \(\displaystyle{ p}\), dla których równanie \(\displaystyle{ x^3-5x^2+3px-3=0}\) ma co najmniej jedno rozwiązanie będące liczbą całkowitą.

\(\displaystyle{ p= \frac{x^3-5x^2-3}{-3x}}\), więc \(\displaystyle{ x=1 \vee x=-1}\). Jest ok?
Ostatnio zmieniony 6 lut 2016, o 16:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Równanie, liczby całkowite.

Post autor: Mariusz M »

Wyznacz całkowite wartości parametru \(\displaystyle{ p}\)

a dla \(\displaystyle{ x=1}\) mamy \(\displaystyle{ p \not \in \mathbb{Z}}\)

Tylko \(\displaystyle{ x=-1}\) pasuje

Wystarczy obliczyć \(\displaystyle{ W\left( x_{0}\right)}\) i wyciągnąć współczynnik przy \(\displaystyle{ p}\)
przed nawias aby stwierdzić jaki dzielnik będzie pierwiastkiem

\(\displaystyle{ x_{0}}\) to dzielnik wyrazu wolnego
Ostatnio zmieniony 6 lut 2016, o 16:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ