Nierówność wielomianowa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 lut 2016, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
Nierówność wielomianowa
Witam serdecznie, mam problem z pewną nierównością wielomianową, rozwiązanie wężykowe:
\(\displaystyle{ \frac{(x+2)(4-x)(-2x^2+3x-15)}{(x+2)^3(x+3)^3} \ge 0}\)
I moje pytanie brzmi następująco, co mam zrobić z wyrażeniem \(\displaystyle{ (-2x^2+3x-15)}\)? Delta z niego wychodzi ujemna, więc nie da się rozłożyć na czynniki.
Pytanie nr 2 (niezwiązane z przykładem) Co się dzieje gdy w jednym miejscu zerowym wychodzi zarówno krotność parzysta i nieparzysta? (np przy wyrażeniu \(\displaystyle{ (x-2)(x-2)^2}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{(x+2)(4-x)(-2x^2+3x-15)}{(x+2)^3(x+3)^3} \ge 0}\)
I moje pytanie brzmi następująco, co mam zrobić z wyrażeniem \(\displaystyle{ (-2x^2+3x-15)}\)? Delta z niego wychodzi ujemna, więc nie da się rozłożyć na czynniki.
Pytanie nr 2 (niezwiązane z przykładem) Co się dzieje gdy w jednym miejscu zerowym wychodzi zarówno krotność parzysta i nieparzysta? (np przy wyrażeniu \(\displaystyle{ (x-2)(x-2)^2}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Nierówność wielomianowa
Najlepiej gdybyś podzielił obustronnie przez ten nawias, aby się nie plątał niepotrzebnie w tej nierówności (wolno to zrobić, skoro mamy pewność że wyrażenie w nawiasie jest zawsze różne od zera), przy czym pamiętaj o zmianie znaku nierówności na przeciwny.
Pytanie nr 2 - to jest krotność nieparzysta, po prostu "zwijasz" ten nawias do postaci \(\displaystyle{ (x-2)^3}\)
Pytanie nr 2 - to jest krotność nieparzysta, po prostu "zwijasz" ten nawias do postaci \(\displaystyle{ (x-2)^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 1 lut 2016, o 12:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Pomógł: 20 razy
Nierówność wielomianowa
to jest zawsze ujemne:P zmieniasz zwrot nierówności i możesz rozwiązywać bez tego:P same te \(\displaystyle{ (x+2) (4-x)}\) i dalej i mnozenie \(\displaystyle{ (x+2) ^{4}}\) i to samo drugi czynnik i rysunek
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 lut 2016, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
Nierówność wielomianowa
Czyli w tym przypadku rozwiązaniem będzie przedział (Wolfram ma takie samo zdanie )?
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -3) \vee <4 , + \infty)}\)
A co się wtedy dzieje z x=-2, którego wykluczyliśmy z dziedziny? Dlaczego jest on zawarty w rozwiązaniu?
Dobra nie było pytania, przecież -2 nie ma w tym zbiorze...
Dziękuję jeszcze raz za pomoc!
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -3) \vee <4 , + \infty)}\)
A co się wtedy dzieje z x=-2, którego wykluczyliśmy z dziedziny? Dlaczego jest on zawarty w rozwiązaniu?
Dobra nie było pytania, przecież -2 nie ma w tym zbiorze...
Dziękuję jeszcze raz za pomoc!
Ostatnio zmieniony 1 lut 2016, o 15:07 przez matpod16, łącznie zmieniany 1 raz.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Nierówność wielomianowa
Powinieneś na początku ustalić dziedzinę, oczywiście ta liczba powinna znaleźć się poza przedziałem. Wolfram nie zawsze zdaje sobie sprawę z takich rzeczy, tak że nie powinieneś mu ślepo ufać
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 lut 2016, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
Nierówność wielomianowa
Tak tak, już dopatrzyłem się mojego błędu. Człowiek mało sypia i takie banalne błędy się wkradają
Dzięki wielkie jeszcze raz
Dzięki wielkie jeszcze raz
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Nierówność wielomianowa
Proponuję zrobić to tak , oczywiście wynik ten sam :
\(\displaystyle{ \frac{(x+2)(4-x)(-2x^2+3x-15)}{(x+2)^3(x+3)^3} \ge 0 \Leftrightarrow \frac{(x+3)(4-x)(-2x^2+3x-15)}{(x+2)^2(x+3)^4} \ge 0}\)
Znak wyrażenia zależy tylko od \(\displaystyle{ (x+3)(4-x)}\) i wystarczy aby \(\displaystyle{ (x-3)(4-x) \le 0}\)
A tu już widać(tyle x-ów a da się w pamięci rozwiązać ) \(\displaystyle{ x \in (-\infty;3) \cup [4;+\infty]}\)
cosinus90, oczywiście masz racje , zapomniałem o dziedzinie, \(\displaystyle{ x=-2}\) też wykluczamy ze zbioru rozwiązań.
\(\displaystyle{ \frac{(x+2)(4-x)(-2x^2+3x-15)}{(x+2)^3(x+3)^3} \ge 0 \Leftrightarrow \frac{(x+3)(4-x)(-2x^2+3x-15)}{(x+2)^2(x+3)^4} \ge 0}\)
Znak wyrażenia zależy tylko od \(\displaystyle{ (x+3)(4-x)}\) i wystarczy aby \(\displaystyle{ (x-3)(4-x) \le 0}\)
A tu już widać(tyle x-ów a da się w pamięci rozwiązać ) \(\displaystyle{ x \in (-\infty;3) \cup [4;+\infty]}\)
cosinus90, oczywiście masz racje , zapomniałem o dziedzinie, \(\displaystyle{ x=-2}\) też wykluczamy ze zbioru rozwiązań.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2016, o 18:22 przez Milczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Nierówność wielomianowa
Milczek, postać wyrażenia po przekształceniu jest właściwa tylko wówczas, gdy \(\displaystyle{ x \neq -2}\). Wychodzi Ci błędny przedział, trzeba jeszcze w nim zrobić "dziurę".
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 1 lut 2016, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
Nierówność wielomianowa
Dzięki wielkie za propozycję, ale jednak pozostanę przy "starej" metodzie Zostało mi jeszcze troszeczkę materiału do opanowania, a czasu tyle co nic... Więc rozwiązywanie tych samych zadań nowym sposobem nie wchodzi nawet w rachubę