Zad.1.
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 2x^{4}-11x^{2}-21=0}\)
rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: głubczyce
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rownanie
\(\displaystyle{ x^{2}=t\quad t\geqslant 0\\
2t^{2}-11t-21=0\\
\Delta_{t}=121+168=289=17^{2}\\
t_1=\frac{11-17}{4}=-\frac{3}{2}\ \mathbb{D}\\
t_2=\frac{11+17}{4}=7\ \mathbb{D}\\
x^{2}=7\\
\sqrt{x^{2}}=\sqrt{7}\\
|x|=\sqrt{7}\\
x_1=-\sqrt{7}\qquad x_2=\sqrt{7}}\)
POZDRO
2t^{2}-11t-21=0\\
\Delta_{t}=121+168=289=17^{2}\\
t_1=\frac{11-17}{4}=-\frac{3}{2}\ \mathbb{D}\\
t_2=\frac{11+17}{4}=7\ \mathbb{D}\\
x^{2}=7\\
\sqrt{x^{2}}=\sqrt{7}\\
|x|=\sqrt{7}\\
x_1=-\sqrt{7}\qquad x_2=\sqrt{7}}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: głubczyce
rownanie
dzieki za pomoc, nie przyszło mi na myśl żeby podstawić niewiadoma za x^2 rowniez pozdrawiam:)