wielomiany... zad
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: głubczyce
wielomiany... zad
Zbadaj, czy wielomian W(x)=x^21+2x-3 jest podzielny przez dwumian x+1. Jak to sprawdzic?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 29 cze 2007, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: głubczyce
wielomiany... zad
wyjdzie -6 więc nie jest podzielny, chodzi chyba o tw. Bezout jeśli się nie mylę. dzięki za odpowiedz:)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
wielomiany... zad
magdamała20 napisała:
\(\displaystyle{ \frac{x^{21}+2x+3}{x+1}=x^{20}-x^{19}+x^{18}-x^{17}+.....+x^{4}-x^{3}+x^2 -x+3}\)
Zbadaj, czy wielomian W(x)=x^21+2x-3 jest podzielny przez dwumian x+1. Jak to sprawdzic?
\(\displaystyle{ \frac{x^{21}+2x+3}{x+1}=x^{20}-x^{19}+x^{18}-x^{17}+.....+x^{4}-x^{3}+x^2 -x+3}\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
wielomiany... zad
Dobrze mol_ksiazkowy, tylko pomyliłeś wzór funkcji, należało sprawdzić \(\displaystyle{ W(x)=x^{21}+2x-3}\). Sposób zaproponowany przez greey10 jest jak najbardziej poprawny, czyli wielomian ten nie jest podzielny przez x+1.