Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
- Devilisha
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
Witam, pytanie może dla niektórych nieco trywialne, ale zaskoczył mnie przykład wielomianów które należy przez siebie podzielić a mają one taki sam stopień, jak wykonać takie dzielenie? Bardzo proszę o wyjaśnienie na poniższym przykładzie:
\(\displaystyle{ 1) (5x):(2+3x)}\)
\(\displaystyle{ 2) (x+1):(4x+6)}\)
\(\displaystyle{ 3) ( x^{2}+3x+3):(2 x^{2}+x+3)}\)
\(\displaystyle{ 1) (5x):(2+3x)}\)
\(\displaystyle{ 2) (x+1):(4x+6)}\)
\(\displaystyle{ 3) ( x^{2}+3x+3):(2 x^{2}+x+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
Jedynie gdy współczynnik przy najwyższej potędze wielomianu w liczniku jest większy od odpowiedniego współczynnika w mianowniku dzielenie coś da. Wynik będzie postaci: stała +/- funkcja wymierna właściwa (patrz na swój pierwszy przykład).
- Ponieważ \(\displaystyle{ 5>3}\) można dzieląc doprowadzić do postaci:
- \(\displaystyle{ 1+\frac{2x-2}{3x+2}\quad\mbox{bo}\quad5\!\!\mod3=2}\)
- Dzielenie nic nie da, bo \(\displaystyle{ 1<4}\). Można tylko wyłączyć \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) przed ułamek:
- \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot\frac{x+1}{2x+3}}\)
- \(\displaystyle{ 1<2}\). Nic nie można zrobić. Ani licznika, ani mianownika nie można też zapisać w postaci iloczynowej. To jest najprostsza postać:
- \(\displaystyle{ \frac{x^2+3x+3}{2x^2+x+3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
2) 3) Nie zgadzam się - wielomiany takich samych stopni możemy dzielić zawsze (gdy tego potrzebujemy); wynikiem dzielenia będzie liczba.
\(\displaystyle{ (x+1):(4x+6)=0,25 reszty (-0,5)}\)
\(\displaystyle{ (x+1):(4x+6)=0,25 reszty (-0,5)}\)
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
To nie jest prawda, można przecież wykonać dzielenie, jaki jest problem?Jedynie gdy współczynnik przy najwyższej potędze wielomianu w liczniku jest większy od odpowiedniego współczynnika w mianowniku dzielenie coś da.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
@Piasek101
Czyżbyś uważał, że:
Ja nie pisałem, że nie można.
Czyżbyś uważał, że:
- \(\displaystyle{ \frac{x+1}{4x+6}=\mbox{const}}\) ?
Ja nie pisałem, że nie można.
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
CO to znaczy, że dzielenie nic nie da zatem?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
Nic nie da, bo w:
- \(\displaystyle{ \frac{F(x)}{G(x)}=Q(x)+\frac{R(x)}{G(x)}}\)
- \(\displaystyle{ Q(x)\equiv0 \\
R(x)=F(x) \\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
Oczywiście, że nie
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{2x+3}=\frac{1}{2} -\frac{1/2}{2x+3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{2x+3}=\frac{1}{2} -\frac{1/2}{2x+3}}\)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, o 18:50 przez a4karo, łącznie zmieniany 3 razy.
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
\(\displaystyle{ (x+1)/(4x+6)= \frac{1}{4}- \frac{1}{4(2x+3)}}\)
Nic nie dało?
Nic nie dało?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Jak dzielić przez siebie wielomiany tego samego stopnia?
Już (prawie, bo nie ma odpowiedzi na zadane pytanie) wyjaśnione, ale nie zaglądałem tu wczoraj więc dopiszę.SlotaWoj pisze:@Piasek101
Czyżbyś uważał, że:
- \(\displaystyle{ \frac{x+1}{4x+6}=\mbox{const}}\) ?
Podałem wynik tego dzielenia, wystarczyło sprawdzić, że \(\displaystyle{ x+1=0,25(4x+6)-0,5}\) (jest ok).