z1
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x + 2 wynosi 7, a reszta z dzielenia tego wielomianu przez x-1 wynosi 1. Znajdz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x+2)(x-1).
tylko jak to zrobic?
Reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -----
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
Reszta z dzielenia
Podobne tematy:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=36926#153715
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17500
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28183
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=24547
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=36926#153715
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17500
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28183
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=24547
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Reszta z dzielenia
A jak nadal nie bedziesz znal rozwiazania, albo bedziesz sprawdzal watpliwosci to:
\(\displaystyle{ W(-2)=7\\
W(1)=1\\
W(x)=(x+2)(x-1)+R(x)\\
R(x)=ax+b\\
W(x)=(x+2)(x-1)+ax+b\\
W(-2)=-2a+b\\
W(1)=a+b\\
\begin{cases} -2a+b=7\\ a+b=1\end{cases} \\
\begin{cases} -2a+b=7\\ -a-b=-1\end{cases} \\
-3a=6\\
a=-2\\
b=1-a=3\\
\begin{cases} a=-2\\b=3\end{cases} \\
R(x)=-2x+3}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ W(-2)=7\\
W(1)=1\\
W(x)=(x+2)(x-1)+R(x)\\
R(x)=ax+b\\
W(x)=(x+2)(x-1)+ax+b\\
W(-2)=-2a+b\\
W(1)=a+b\\
\begin{cases} -2a+b=7\\ a+b=1\end{cases} \\
\begin{cases} -2a+b=7\\ -a-b=-1\end{cases} \\
-3a=6\\
a=-2\\
b=1-a=3\\
\begin{cases} a=-2\\b=3\end{cases} \\
R(x)=-2x+3}\)
POZDRO