Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +ax ^{2} +bx-3}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są liczbami całkowitymi. Wobec tego:
A. Wielomian ma co najmniej jeden pierwiastek ujemny.
B. Wielomian ma co najmniej jeden pierwiastek całkowity.
C. Wielomian ma co najmniej jeden pierwiastek wymierny.
D. Jeżeli wielomian ma pierwiastek wymierny to jest to liczba całkowita.
Bardzo proszę o pomoc, jaka odpowiedz i dlaczego?
Jaki pierwiastek ma wielomian w(x).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Jaki pierwiastek ma wielomian w(x).
Test wielokrotnego wyboru ?
Odpowiedź D jest prawdziwa
Ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty
więc prawdziwość pozostałych jest wątpliwa
Odpowiedź D jest prawdziwa
Ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty
więc prawdziwość pozostałych jest wątpliwa
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Jaki pierwiastek ma wielomian w(x).
Wielomiany stopnia nieparzystego mają co najmniej jeden pierwiastek. ( Oczywiście mam na myśli stopień najwyższej potęgi ).
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 11:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
Jaki pierwiastek ma wielomian w(x).
Zakładam, że mogę dowolnie obrać wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\).
Rozważmy przypadek, gdy \(\displaystyle{ a=b=0.}\)Wtedy \(\displaystyle{ W(x)=x^3-3.}\) Jedynym rzeczywistym pierwiastkiem tego wielomianu jest \(\displaystyle{ x=\sqrt[3]{3},}\)czyli odpowiedzi A), B) oraz C) są nieprawdziwe. Ostatnia odpowiedź jest prawdziwa. Wynika ona z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych:) Mam nadzieję, że pomogłem.
Rozważmy przypadek, gdy \(\displaystyle{ a=b=0.}\)Wtedy \(\displaystyle{ W(x)=x^3-3.}\) Jedynym rzeczywistym pierwiastkiem tego wielomianu jest \(\displaystyle{ x=\sqrt[3]{3},}\)czyli odpowiedzi A), B) oraz C) są nieprawdziwe. Ostatnia odpowiedź jest prawdziwa. Wynika ona z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych:) Mam nadzieję, że pomogłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Jaki pierwiastek ma wielomian w(x).
Tak się zastanawiam , jeśli współczynnik przy najwyższej potędze wynosi \(\displaystyle{ 1}\) to wszystkie możliwe pierwiastki wymierne(a w tym wypadku całkowite) znajdują się w zbiorze liczb \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) gdzie \(\displaystyle{ p \in \left\{ 3,-3,1,-1\right\}}\) i \(\displaystyle{ q \in \left\{ -1,1\right\}}\). Czyli jak żaden z nich nie jest pierwiastkiem to wielomian ma co najwyżej pierwiastki niewymierne? Pytam ogólnie , niezależnie od tego zadania.
A co do zadania , dla \(\displaystyle{ a=-5}\) i \(\displaystyle{ b=7}\) jeden pierwiastek wynosi \(\displaystyle{ 3}\)
A co do zadania , dla \(\displaystyle{ a=-5}\) i \(\displaystyle{ b=7}\) jeden pierwiastek wynosi \(\displaystyle{ 3}\)