minimum funkcji nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

minimum funkcji nierówność

Post autor: wielkireturner »

Niech \(\displaystyle{ m_{n}}\) oznacza minimum funkcji \(\displaystyle{ f_{n}}\) określonej wzorem \(\displaystyle{ f_{n}(x)= \sum_{k=0}^{2n} x^{k}}\). Skąd wówczas wiadomo, że \(\displaystyle{ m_{n} \le f \left( -1+ \frac{1}{ \sqrt{n} }\right)}\)?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2016, o 19:22 przez wielkireturner, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

minimum funkcji nierówność

Post autor: a4karo »

A co to jest \(\displaystyle{ f}\)?
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

minimum funkcji nierówność

Post autor: wielkireturner »

a4karo pisze:A co to jest \(\displaystyle{ f}\)?
Zadanie nie podaje
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

minimum funkcji nierówność

Post autor: a4karo »

No to problem zamkniety
ODPOWIEDZ