Jak rozwiązać to równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sindbad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kg
Podziękował: 3 razy

Jak rozwiązać to równanie

Post autor: sindbad »

Nie mam pomysłu jak rozłożyć to na czynniki:
\(\displaystyle{ x ^{4} -3x ^{3} +3x -1}\)
Niby da się to zrobić przez znalezienie pierwiastka wymiernego, np \(\displaystyle{ 1}\) i podzielenia przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) ale potem trzeba robić jeszcze raz to samo, a zdaje mi się, że jest łatwiejszy sposób.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Jak rozwiązać to równanie

Post autor: a4karo »

Wyłącz \(\displaystyle{ 3x}\) ze środkowych wyrazów, a skrajne rozloz
sindbad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kg
Podziękował: 3 razy

Jak rozwiązać to równanie

Post autor: sindbad »

Potrzebuję jeszcze pomocy w jednym przykładzie. Z reguły te rozwiązania są banalne, a można siedzieć godzinę i nic nie wymyślić...
\(\displaystyle{ -4x ^{4} -x ^{2} +3x-1}\)
Straznik Teksasu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 426
Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 90 razy

Jak rozwiązać to równanie

Post autor: Straznik Teksasu »

Jest łatwiejszy sposób:

Przypuszczamy, że \(\displaystyle{ (x-1)}\) jest jednym z czynników, więc tak rozkładamy wyrazy zaczynając od najwyższej potęgi aby z każdej pary wyrazów wyciągnąć szukany wspólny czynnik \(\displaystyle{ (x-1)}\)

\(\displaystyle{ x^{4}-x^{3}+.....}\)- z tej pary wyciągniemy czynnik

\(\displaystyle{ x^{4}-x^{3}-2x^{3} +.....}\) dodajemy resztę aby współczynnik \(\displaystyle{ -3x^{3}}\) się zgadzał

\(\displaystyle{ x^{4}-x^{3}-2x^{3} +2x^{2}+.....}\) - kolejny rozkład itd., Jeśli na końcu nic nie zostanie to znaczy, że rzeczywiście możemy wyłączyć \(\displaystyle{ (x-1)}\)



\(\displaystyle{ x^{4}-x^{3}-2x^{3}+2x^{2}-2x^{2}+2x+x-1=...}\)

-- 29 gru 2015, o 23:34 --
sindbad pisze:Potrzebuję jeszcze pomocy w jednym przykładzie. Z reguły te rozwiązania są banalne, a można siedzieć godzinę i nic nie wymyślić...
\(\displaystyle{ -4x ^{4} -x ^{2} +3x-1}\)
Ewentualnie zamiast myśleć możesz liczyć. Robisz podstawienie \(\displaystyle{ x= \frac{y}{4^4}}\), a następnie mnożysz równanie przez \(\displaystyle{ 4^3}\). Szukasz rozwiązań dla \(\displaystyle{ y}\) wśród dzielników wyrazu wolnego. Jak trafisz to masz \(\displaystyle{ y}\) a co za tym idzie \(\displaystyle{ x}\). Jednak lepiej wpaść jakoś inaczej na rozwiązanie niż się tak męczyć tymi obliczeniami np. wklepać do wolframa żeby wiedzieć gdzie są rozwiązania, aby potem powyciągać te czynniki sposobem, który pokazałem.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2015, o 23:36 przez Straznik Teksasu, łącznie zmieniany 1 raz.
sindbad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kg
Podziękował: 3 razy

Jak rozwiązać to równanie

Post autor: sindbad »

W takim razie jak można rozpisać ten drugi przykład który podałem ?
Straznik Teksasu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 426
Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 90 razy

Jak rozwiązać to równanie

Post autor: Straznik Teksasu »

Wpisałem do wolframu. Ten wielomian ma pierwiastek podwójny w \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\) oraz ma 2 pierwiastki zespolone.

Czyli 2 razy wyciągasz czynnik \(\displaystyle{ (x- \frac{1}{2})}\). Potem zostaje trójmian kwadratowy, który rozwiązujesz deltą.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Jak rozwiązać to równanie

Post autor: SlotaWoj »

Ten wielomian ma cztery różne pierwiastki rzeczywiste.

Edit:
Nie zauważyłem, że w temacie są dwa równania. Powyższa uwaga dotyczy pierwszego z nich.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Jak rozwiązać to równanie

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ -4x ^{4} -x ^{2} +3x-1=-4\left( x^2-px+q\right)\left( x^2+px+r\right)}\)

Spróbuj takiego rozkładu

Zadziała ponieważ współczynnik przy \(\displaystyle{ x^3}\) jest zerowy
a współczynnik przy \(\displaystyle{ x}\) jest niezerowy
ODPOWIEDZ