problem z równaniem wielomianowym stopnia trzeciego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

problem z równaniem wielomianowym stopnia trzeciego

Post autor: kieubass »

Witam, mam problem z rozwiązaniem poniższego równania wielomianowego stopnia trzeciego:

\(\displaystyle{ 5x^3 -15x^2 +19=0}\)

Przeleciałem twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych, ale żaden z kandydatów nie był dobry...

Sprawdziłem na wolframie i są 3 pierwiastki rzeczywiste: http://www.wolframalpha.com/input/?i=5 ... %5E2+%2B19

Tylko jak ja mam do tego dojść?

Chciałem się pobawić wzorami Viete'a, ale chyba zbytnio się zakopałem. Dostrzegłem też wzory Cardano, spróbowałem zrobić, otrzymałem z nich równanie tego typu:

\(\displaystyle{ y^3 -3y + \frac{9}{5} =0 \Leftrightarrow 5y^3 -15y +9 = 0}\)

Niestety również tutaj twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu nie działa :( A pierwiastki istnieją:


Co robić? Może coś źle robię we wzorach Cardano? Dopowiem, że zetknąłem się z nimi dopiero teraz ;)

Proszę o pomoc i z góry dziękuję! :)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

problem z równaniem wielomianowym stopnia trzeciego

Post autor: Ponewor »

Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych nie może działać skoro te pierwiastki nie są wymierne. Albo równania które otrzymałeś są błędne, albo musisz walczyć ze wzorami Cardano, albo próbować przybliżać te pierwiastki.

To przekształcenie równania które wykonałeś (nawiasem mówiąc chyba nawet błędnie), to nie są jeszcze wzory Cardano, to jest dopiero uporządkowanie równania przed ich zastosowaniem.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

problem z równaniem wielomianowym stopnia trzeciego

Post autor: SlotaWoj »

Na razie poprawnie sprowadziłeś równanie do tzw. postaci kanonicznej.

Ponieważ równanie ma trzy pierwiastki rzeczywiste, najlepiej wykorzystywać metodę Cardano w wersji trygonometrycznej. Szczególy masz

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_sze%C5%9Bcienne#Pierwiastki_rzeczywiste_r.C3.B3wnania_kanonicznego_o_wsp.C3.B3.C5.82czynnikach_rzeczywistych
jako Przypadek 3.
ODPOWIEDZ