Odczytywanie informacji z wykresu wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sindbad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kg
Podziękował: 3 razy

Odczytywanie informacji z wykresu wielomianu

Post autor: sindbad »

Chciałbym się dowiedzieć, jakie informacje można odczytać z wykresu wielomianu. Czy da się odczytać współczynnik przy najwyższej potędze bez liczenia ?
Wiem tyle, że widać miejsca zerowe i ich krotność.
Np. w funkcji kwadratowej \(\displaystyle{ ax ^{2} + bx + c}\), \(\displaystyle{ c}\) można odczytać w punkcie \(\displaystyle{ (0;c)}\) a w wielomianie ?
Mam tutaj zadanie i w podpunkcie b zatrzymałem się na etapie \(\displaystyle{ w(x) = a (x+1)(x-1) ^{2}}\) Jak policzyć \(\displaystyle{ a}\) ?

Ostatnio zmieniony 28 gru 2015, o 21:19 przez AiDi, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Odczytywanie informacji z wykresu wielomianu

Post autor: Dilectus »

sindbad pisze: Mam tutaj zadanie i w podpunkcie b zatrzymałem się na etapie \(\displaystyle{ w(x) = a (x+1)(x-1) ^{2}}\) Jak policzyć \(\displaystyle{ a}\) ?

Musisz znać współrzędne jakiegoś punktu \(\displaystyle{ P \ (x_P, \ y_P)}\) niebędącego pierwiastkiem tego wielomianu, ale spełniającego jego równanie. Wówczas współczynnik \(\displaystyle{ a}\) wyliczysz z równania

\(\displaystyle{ y_P=a (x_P+1)(x_P-1) ^{2} \ \Rightarrow \ a=.....}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Odczytywanie informacji z wykresu wielomianu

Post autor: piasek101 »

Nie widzę treści tego zadania, ale :

- kwadratowa to też wielomian, więc punkt przecięcia z osią Y to samo nam głosi o różnych wielomianach

- do wykresów powinieneś mieć podany stopień wielomianu.
sindbad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kg
Podziękował: 3 razy

Odczytywanie informacji z wykresu wielomianu

Post autor: sindbad »

Mój błąd, nie widziałem wcześniej że wykres przecina jakieś konkretne punkty, ale teraz zauważyłem, że jest \(\displaystyle{ (0, 2 )}\).
A reasumując pytanie, można coś jeszcze wyczytać z wykresu ?
Ps. poprawiłem obrazek
Ostatnio zmieniony 28 gru 2015, o 21:18 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne zapisuj z użyciem LateXa.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Odczytywanie informacji z wykresu wielomianu

Post autor: piasek101 »

To co się da - dziedzina, zbiór wartości, monotoniczność (tu nie bardzo).

Ale masz wszystkie informacje aby wyznaczyć wzór funkcji.

Mając wzór możemy wyznaczyć (wyliczyć) co zechcemy - III klasa (rozszerzenie).
ODPOWIEDZ