Witam! Potrzebuję pomocy na poziomie 2/3 technikum, matematyka rozszerzona.
Jeżeli jesteś chętny mi pomóc jeszcze bardziej, prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku.
Z góry dziękuję!
Oto przykład:
\(\displaystyle{ x^{3}}\)\(\displaystyle{ -6^{}}\)\(\displaystyle{ x^{2}}\)\(\displaystyle{ -x^{}}\)\(\displaystyle{ +6=0^{}}\)
Równanie wielomianowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 gru 2015, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Solec Kujawski
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Równanie wielomianowe.
Poczytaj
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_sze%C5%9Bcienne
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Równanie wielomianowe.
Zauważ że :\(\displaystyle{ x^3-6x^2-x+6=(x-x_{1})(x-x_{2})(x-x_{3})}\). Gdzie \(\displaystyle{ x_{1},x_{2},x_{3}}\) to pierwiastki równania. Otrzymasz układ trzech równań(tzw. wzory Vieta to będą). Rozwiązujesz i pięknie, zrobione.
Albo:
Albo:
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Równanie wielomianowe.
Albo zauważamy, że:
\(\displaystyle{ x^3-6x^2-x+6=x^2(x-6)-(x-6)=(x^2-1)(x-6)=...}\)
\(\displaystyle{ x^3-6x^2-x+6=x^2(x-6)-(x-6)=(x^2-1)(x-6)=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Równanie wielomianowe.
teoretyzujesz, czy robiłeś to kiedyś? Bo gdybyś zrobił, to w wyniku byś dostał do rozwiązania równanie trzeciego stopnia. Pytanie bez nagrody: zgadnij jakie?Milczek pisze:Zauważ że :\(\displaystyle{ x^3-6x^2-x+6=(x-x_{1})(x-x_{2})(x-x_{3}). Gdzie x_{1},x_{2},x_{3}}\) to pierwiastki równania. Otrzymasz układ trzech równań(tzw. wzory Vieta to będą). Rozwiązujesz i pięknie, zrobione.
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Równanie wielomianowe.
Faktycznie , podstawilem sobie i już wiem jakie równanie wychodzi.Trzy razy poprawiałem bo robiłem błędy ze znakami Dzięki.
Konkretnie : \(\displaystyle{ x^3-6x^2-x+6}\). Nie ma co się tak męczyć. Metoda jest zupełnie bez sensu.
Przepraszam za głupi post, jakby była możliwość je bezkanie kasować to bym to robił ale wprowadza to zamęt.
A teoretyzować staram się ale widzisz z jakim skutkiem póki co.
Konkretnie : \(\displaystyle{ x^3-6x^2-x+6}\). Nie ma co się tak męczyć. Metoda jest zupełnie bez sensu.
Przepraszam za głupi post, jakby była możliwość je bezkanie kasować to bym to robił ale wprowadza to zamęt.
A teoretyzować staram się ale widzisz z jakim skutkiem póki co.