Witam, mam takie zadanie:
Przedstaw wielomian w postaci iloczynowej rzeczywistej
\(\displaystyle{ x^4+8=0}\)
Jak mogę to zrobić?
Wielomian w postaci iloczynowej
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wielomian w postaci iloczynowej
Dodaj i odejmij \(\displaystyle{ 4\sqrt{2}x^{2}}\), a następnie skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia na kwadrat sumy i różnicę kwadratów.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wielomian w postaci iloczynowej
A czy zrobiłeś to, co proponowałem, czy tak sobie zadajesz pytanie? [jak u Grechuty]
\(\displaystyle{ x^{4}+8=x^{4}+4\sqrt{2}x^{2}+(2\sqrt{2})^{2}-4\sqrt{2}x^{2}={ \red x^{4}+2\cdot 2\sqrt{2}x^{2}+(2\sqrt{2})^{2}}-{\blue (\sqrt[4]{32}x)^{2}}}\)-- 27 lis 2015, o 18:40 --PS Właśnie skojarzyłem, że to przecież napisał pewien nieprzeciętny Litwin urodzony na terenie obecnej Białorusi, który fajnie opisywał ostrego kaca, a nie Grechuta, Grechuta tylko to przerobił na piosenkę.
\(\displaystyle{ x^{4}+8=x^{4}+4\sqrt{2}x^{2}+(2\sqrt{2})^{2}-4\sqrt{2}x^{2}={ \red x^{4}+2\cdot 2\sqrt{2}x^{2}+(2\sqrt{2})^{2}}-{\blue (\sqrt[4]{32}x)^{2}}}\)-- 27 lis 2015, o 18:40 --PS Właśnie skojarzyłem, że to przecież napisał pewien nieprzeciętny Litwin urodzony na terenie obecnej Białorusi, który fajnie opisywał ostrego kaca, a nie Grechuta, Grechuta tylko to przerobił na piosenkę.