Rozwinięcie dwumianu
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 14 paź 2015, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jagatowo
- Podziękował: 12 razy
Rozwinięcie dwumianu
Zbadaj, czy współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{214}}\), w rozwinięciu dwumianu \(\displaystyle{ (x^7+x)^{34}}\) dzieli się przez liczbę 44.
Rozwinięcie dwumianu
Przykro mi, na razie nie. Zastosuj się do wskazówki. Musisz tu dać coś od siebie, aby otrzymać pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 14 paź 2015, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jagatowo
- Podziękował: 12 razy
Rozwinięcie dwumianu
Chodzi ci o to?
\(\displaystyle{ {x^7 \choose k} \cdot x^{7k} \cdot x^{x^7-k}}\)
\(\displaystyle{ {x^7 \choose k} \cdot x^{7k} \cdot x^{x^7-k}}\)
Rozwinięcie dwumianu
Nie. Zupełnie źle. Zobacz jak wygląda wzór dwumianowy Newtona dla \(\displaystyle{ (a+b)^n}\), w szczególności dla \(\displaystyle{ (a+b)^{34}}\). Zapisz go tutaj. Następnie przyjmij \(\displaystyle{ a=x^7}\) oraz \(\displaystyle{ b=x}\) i też zapisz to tutaj wykonując niezbędne przekształcenia potęg.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 14 paź 2015, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jagatowo
- Podziękował: 12 razy
Rozwinięcie dwumianu
Przed ma być \(\displaystyle{ \sum_{k=o}^{n}}\)mikolosek pisze:Chodzi ci o to?
\(\displaystyle{ {x^7 \choose k} \cdot x^{7k} \cdot x^{x^7-k}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Rozwinięcie dwumianu
To nie jest jedyna usterka w tym zapisiemikolosek pisze:Przed ma być \(\displaystyle{ \sum_{k=o}^{n}}\)mikolosek pisze:Chodzi ci o to?
\(\displaystyle{ {x^7 \choose k} \cdot x^{7k} \cdot x^{x^7-k}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 14 paź 2015, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jagatowo
- Podziękował: 12 razy
Rozwinięcie dwumianu
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {34 \choose k} \cdot (x^7)^{34-k} \cdot x^k}\)a4karo pisze:To nie jest jedyna usterka w tym zapisiemikolosek pisze:Przed ma być \(\displaystyle{ \sum_{k=o}^{n}}\)mikolosek pisze:Chodzi ci o to?
\(\displaystyle{ {x^7 \choose k} \cdot x^{7k} \cdot x^{x^7-k}}\)
?
Rozwinięcie dwumianu
Już ciepło, jedna rzecz do poprawki. Zapisz oprócz tego \(\displaystyle{ x}\) we wspólnej potędze. Dla jakiego \(\displaystyle{ k}\) wykładnik będzie \(\displaystyle{ 214}\)?