Trzy pierwiastki ujemne wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sheeze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 paź 2015, o 10:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 42 razy

Trzy pierwiastki ujemne wielomianu

Post autor: sheeze »

Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ \left( x+2\right)\left[ \left( m+1\right) x^{2} - 4mx +m+1 \right]=0}\) ma trzy różne pierwiastki ujemne?

Odpowiedź to \(\displaystyle{ m \in \left(- \infty ; -1 \right) \cup \left( 1;+ \infty \right)}\) a mi wychodzi uwaga \(\displaystyle{ m \in \left(-1; -\frac{5}{13} \right) \cup \left( -\frac{5}{13} ; -\frac{1}{3} \right)}\) :P i nie mam pojęcia co robię źle. Tak liczyłam:
\(\displaystyle{ x_{1} = -2}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
\(\displaystyle{ x_{2} + x_{3} < 0}\)
\(\displaystyle{ x_{2} x_{3} >0}\)

\(\displaystyle{ \Delta = \left( -4m\right) ^{2} - 4\left(m+1 \right) ^{2} = 12m ^{2} - 8m -4 >0}\) i z tego \(\displaystyle{ m_{1} = - \frac{1}{3} , m _{2} = 1}\) i mam przedział \(\displaystyle{ m \in \left( - \infty ;- \frac{1}{3} \right) \cup \left( 1; + \infty \right)}\).

Ze wzorów Viete'a \(\displaystyle{ \frac{4m}{m+1} <0}\) co daje \(\displaystyle{ m \in \left( -1;0\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\left( m+1\right) }{\left( m+1\right) } > 0}\) więc \(\displaystyle{ 1>0}\).

Sprawdzam jeszcze dla jakiego \(\displaystyle{ m}\) pierwiastkiem tego równania kwadratowego byłoby \(\displaystyle{ -2}\), żeby odrzucić to \(\displaystyle{ m}\), więc \(\displaystyle{ \left( m+1\right) \cdot \left( -2\right) ^{2} - 4m \cdot \left( -2\right) + m +1 = 0}\) co daje \(\displaystyle{ m=- \frac{5}{13}}\). Łącząc te wszystkie wyniki otrzymuje taki wynik \(\displaystyle{ m \in \left(-1; -\frac{5}{13} \right) \cup \left( -\frac{5}{13} ; -\frac{1}{3} \right)}\). Proszę o pomoc:)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Trzy pierwiastki ujemne wielomianu

Post autor: »

Twoje rachunki wyglądają w porządku. Książkowa odpowiedź pasowałaby gdyby było \(\displaystyle{ +4mx}\).

Q.
sheeze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 6 paź 2015, o 10:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 42 razy

Trzy pierwiastki ujemne wielomianu

Post autor: sheeze »

Super, dziękuję bardzo:)
ODPOWIEDZ