Równanie wielomianowe - pierwiastki niewymierne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
whitemanxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Równanie wielomianowe - pierwiastki niewymierne

Post autor: whitemanxy »

Mam następujące równanie wielomianowe:

\(\displaystyle{ x^3-6x^2+12x-26=0}\)

To równanie nie ma pierwiastków wymiernych. Jedynym pierwiastkiem tego równania jest liczba: \(\displaystyle{ 2 + \sqrt[3]{18}}\). Tylko teraz jak to jakoś sensownie rozłożyć na czynnik żeby otrzymać ten wynik ?
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Równanie wielomianowe - pierwiastki niewymierne

Post autor: Zahion »

\(\displaystyle{ \left( x-2\right)^{3} = ...}\).
whitemanxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Równanie wielomianowe - pierwiastki niewymierne

Post autor: whitemanxy »

Zahion pisze:\(\displaystyle{ \left( x-2\right)^{3} = ...}\).
\(\displaystyle{ (x-2)^3=18/ \sqrt[3]{}}\)
\(\displaystyle{ x=2+ \sqrt[3]{18}}\)

Dzięki
ODPOWIEDZ