Wielomiany - podzielność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
whitemanxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wielomiany - podzielność

Post autor: whitemanxy »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez przez dwumian \(\displaystyle{ (x+2)}\) jest równa \(\displaystyle{ 4}\), reszta z dzielenia tego samego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ (x-2)}\) to \(\displaystyle{ (-8)}\) a reszta z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ (x-1)}\) wynosi \(\displaystyle{ 6}\).

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x+2)(x-2)(x-1)}\).

Zasadniczo to ja wiem jak to zadanie rozwiązać a mianowicie:

Zapisuję wiadomości podane w treści zadania otrzymując:

\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)P(x) +4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)Q(x) -8}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)H(x) +6}\)

Z tych informacji otrzymuję z kolei:

\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)(x-2)(x-1)M(x) + R(x)}\)

I to czego nie mogę zrozumieć to dlaczego wielomian \(\displaystyle{ M(x)}\) jest liczbą stałą a nie wielomianem np siedemnastego stopnia. Mógłby mi to ktoś wyjaśnić ? : )
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomiany - podzielność

Post autor: piasek101 »

A dlaczego uważasz , że jest stałą ?
whitemanxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wielomiany - podzielność

Post autor: whitemanxy »

piasek101 pisze:A dlaczego uważasz , że jest stałą ?
Dzisiaj mi ktoś tłumaczył że ten iloczyn może być co najwyżej trzeciego stopnia.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomiany - podzielność

Post autor: piasek101 »

To się mylił.

Nie znamy stopnia \(\displaystyle{ W(x)}\), zatem \(\displaystyle{ M(x)}\) jest w zasadzie dowolnego stopnia (zależny od stopnia \(\displaystyle{ W(x)}\)).

Więc jeśli \(\displaystyle{ W(x)}\) jest 20 stopnia to \(\displaystyle{ M(x)}\) jest siedemnastego.
whitemanxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wielomiany - podzielność

Post autor: whitemanxy »

Ok rozumiem ale w takim razie skąd mam widzieć, że \(\displaystyle{ R(x)}\) jest stopnia co najwyżej drugiego ?
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Wielomiany - podzielność

Post autor: AndrzejK »

Bo jakby był trzeciego albo większego to mógłbyś jeszcze dalej dzielić przez \(\displaystyle{ (x+2)(x-2)(x-1)}\)
whitemanxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 16 lis 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Wielomiany - podzielność

Post autor: whitemanxy »

AndrzejK pisze:Bo jakby był trzeciego albo większego to mógłbyś jeszcze dalej dzielić przez \(\displaystyle{ (x+2)(x-2)(x-1)}\)
Aa już rozumiem . Dzięki!
ODPOWIEDZ