Obliczyć resztę z dzielenia wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)= x^{101}+ 3x^{100} +5x+1}\) przez \(\displaystyle{ (x-1)(x+3)}\)
Wiem że można by obliczyć W(1) i W(-3) ale no widać że podnoszenie (-3) do potęgi 101 i 101 nie da się obliczyć. Jaki inny sposób?
reszta z dzielenia wielomianu.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
reszta z dzielenia wielomianu.
Ale wiesz, że nie musisz wykonywać tego potęgowania? Wsk. jak się ma \(\displaystyle{ (-3)^{101}}\) do \(\displaystyle{ 3\cdot (-3)^{100}}\)? Czy one czasem nie sumują się do...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
reszta z dzielenia wielomianu.
Policz reszty z dzielenia osobno przez \(\displaystyle{ x-1}\)i \(\displaystyle{ x+3}\). Pamiętaj, że reszta z dzielenia przez dwumian jest postaci \(\displaystyle{ ax+b}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
reszta z dzielenia wielomianu.
\(\displaystyle{ (-3)^{101}=-3 \cdot (-3)^{100}}\). Wobec tego \(\displaystyle{ (-3)^{101}+3\cdot (-3)^{100}=}\)... (wyłącz coś przed nawias)
I nie musisz liczyć żadnych zwariowanych potęg.
I nie musisz liczyć żadnych zwariowanych potęg.