Nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
studentkaagh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Nierówność wielomianowa

Post autor: studentkaagh »

\(\displaystyle{ \frac{2}{x-3} + \frac{1}{x+2} > \frac{2 - x ^{2} + 3x}{x^{2} + x - 6}}\)

Nie wiem czy sprowadzać to do wspólnego mianownika? Tylko że wtedy robi się wielomian czwartego stopnia
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: macik1423 »

Rozłóż sobie \(\displaystyle{ x^{2}+x-6}\) na czynniki i wtedy zobacz co będzie wspólnym mianownikiem.
studentkaagh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Nierówność wielomianowa

Post autor: studentkaagh »

Po rozłożeniu tak : \(\displaystyle{ (x+3)(x-2)}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: mmoonniiaa »

Czyli co będzie wspólnym mianownikiem?
studentkaagh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Nierówność wielomianowa

Post autor: studentkaagh »

\(\displaystyle{ \left( x ^{2} - 4\right) \cdot \left( x ^{2} - 9 \right)}\) ?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: mmoonniiaa »

tak
studentkaagh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 29 paź 2015, o 23:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Nierówność wielomianowa

Post autor: studentkaagh »

Okay. Rozumiem. Dziękuję za pomoc -- 6 lis 2015, o 09:45 --Ale czy w liczniku mam wszystko wymnażać? Wyjdzie równanie czwartego stopnia.
ODPOWIEDZ