Nierówność - pierwiastki niewymierne..
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Nierówność - pierwiastki niewymierne..
\(\displaystyle{ x^4+2x^{2}+26 > 2x^{3}+10x}\)
No więc mam taką nierówność rozwiązać.
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{3}+2x^{2} -10x+26 > 0}\)
Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych dla wielomianu o współczynnikach całkowitych rozpatruje wszystkie potencjalne pierwiastki, ale okazuje się, ze nie ma takich. Jeśli nie istneiją niewymierne pierwiastki to wiem juz, że rnierownosc jest prawdziwa dla wszystkich liczb rzeczywistych. No właśnie, ale skad mam wiedzieć, ze te niewymierne nie istnieją?
No więc mam taką nierówność rozwiązać.
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{3}+2x^{2} -10x+26 > 0}\)
Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych dla wielomianu o współczynnikach całkowitych rozpatruje wszystkie potencjalne pierwiastki, ale okazuje się, ze nie ma takich. Jeśli nie istneiją niewymierne pierwiastki to wiem juz, że rnierownosc jest prawdziwa dla wszystkich liczb rzeczywistych. No właśnie, ale skad mam wiedzieć, ze te niewymierne nie istnieją?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Nierówność - pierwiastki niewymierne..
Podążając Twoim tokiem myślenia posłużyłbym się np. twierdzeniem Sturma. Jednak (na szczęście) nie jest to konieczne.
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{3}+2x^{2} -10x+26=(x^4-2x^3+x^2)+(x^2-10x+25)+1=[x(x-1)]^2+(x-5)^2+1}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{3}+2x^{2} -10x+26=(x^4-2x^3+x^2)+(x^2-10x+25)+1=[x(x-1)]^2+(x-5)^2+1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nierówność - pierwiastki niewymierne..
Albo możesz napisać oryginalną nierównośc w postaci
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)^2+5^2}{2}\geq x(x+5)}\) i mam nadzieję, że rozpoznajesz nierówność AG (dla \(\displaystyle{ x<0}\) nierównośc jest oczywista.
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)^2+5^2}{2}\geq x(x+5)}\) i mam nadzieję, że rozpoznajesz nierówność AG (dla \(\displaystyle{ x<0}\) nierównośc jest oczywista.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Nierówność - pierwiastki niewymierne..
lukasz1804, hm.. Nie wiem do czego zmierzałeś z tym rozpisaniem. Czyżby wzór na kwadrat trzech liczb?
\(\displaystyle{ (x(x-1))^{2}+(x-5)^2+1=
(x(x-1)+(x-5)+1)^2-2x(x-1)(x-5)-2x(x-1)-2(x-5)}\)
chyba jednak nie..
Dilectus, wychodzi jedno ekstremum. Przyznam się, źe policzone przez wolfram alpha.
\(\displaystyle{ x=1.7468}\) Wartości funkcji w tym miejscu jest dodatnia. Jest to minimum, więc wniosek z tego taki, że wszystkie wartości funkcji wielomianowej są dodatnie. Czyli nasza początkowa nierówność jest prawdziwa.
a4karo, tak, widzę. Jest to nierownosć nazywana AGH. W ten sposób najprościej. Jednak nie jest tak łatwo zauważyć, że nierownosć wielomianowa sprowadza sie do tej właśnie nierówności.
\(\displaystyle{ (x(x-1))^{2}+(x-5)^2+1=
(x(x-1)+(x-5)+1)^2-2x(x-1)(x-5)-2x(x-1)-2(x-5)}\)
chyba jednak nie..
Dilectus, wychodzi jedno ekstremum. Przyznam się, źe policzone przez wolfram alpha.
\(\displaystyle{ x=1.7468}\) Wartości funkcji w tym miejscu jest dodatnia. Jest to minimum, więc wniosek z tego taki, że wszystkie wartości funkcji wielomianowej są dodatnie. Czyli nasza początkowa nierówność jest prawdziwa.
a4karo, tak, widzę. Jest to nierownosć nazywana AGH. W ten sposób najprościej. Jednak nie jest tak łatwo zauważyć, że nierownosć wielomianowa sprowadza sie do tej właśnie nierówności.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Nierówność - pierwiastki niewymierne..
Na wszelki wypadek policz jeszcze monotoniczność.Poszukujaca pisze: Dilectus, wychodzi jedno ekstremum. Przyznam się, źe policzone przez wolfram alpha.
\(\displaystyle{ x=1.7468}\) Wartości funkcji w tym miejscu jest dodatnia. Jest to minimum, więc wniosek z tego taki, że wszystkie wartości funkcji wielomianowej są dodatnie. Czyli nasza początkowa nierówność jest prawdziwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nierówność - pierwiastki niewymierne..
Powiedzmy tak: wskazówka Dilectusa prowadzi na manowce (przed daniem takiej wskazówki jednak warto samemu cos porachować..)
A lukasz1804 przedstawił ci wyrazenie jako sumę trzech kwadratów, a zatem jako liczbe dodatnią.
A lukasz1804 przedstawił ci wyrazenie jako sumę trzech kwadratów, a zatem jako liczbe dodatnią.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Nierówność - pierwiastki niewymierne..
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{3}+2x^{2} -10x+26 > 0\\
x^{4}-2x^{3}+2x^{2} -10x+26>0\\
x^4-2x^3+x^2+x^2-10x+25+1>0\\
\left( x^2-x\right)^2+\left( x-5\right)^2+1>0\\}\)
Można było też rozłożyć na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{3}+2x^{2} -10x+26=0\\
x^4-2x^3+x^2+x^2-10x+26=0\\
\left( x^2-x\right)^2-\left( -x^2+10x-26\right)=0\\
\left( x^2-x+\frac{y}{2}\right)^2-\left(\left( y-1\right) x^2+\left( -y+10\right) x+\frac{y^2}{4}-26\right)=0\\
\left( y^2-104\right)\left( y-1\right)-\left( y-10\right)^2=0\\
y^3-y^2-104y+104-y^2+20y-100=0\\
y^3-2y^2-84y+4=0\\
y=u+v+\frac{2}{3}}\)
x^{4}-2x^{3}+2x^{2} -10x+26>0\\
x^4-2x^3+x^2+x^2-10x+25+1>0\\
\left( x^2-x\right)^2+\left( x-5\right)^2+1>0\\}\)
Można było też rozłożyć na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{3}+2x^{2} -10x+26=0\\
x^4-2x^3+x^2+x^2-10x+26=0\\
\left( x^2-x\right)^2-\left( -x^2+10x-26\right)=0\\
\left( x^2-x+\frac{y}{2}\right)^2-\left(\left( y-1\right) x^2+\left( -y+10\right) x+\frac{y^2}{4}-26\right)=0\\
\left( y^2-104\right)\left( y-1\right)-\left( y-10\right)^2=0\\
y^3-y^2-104y+104-y^2+20y-100=0\\
y^3-2y^2-84y+4=0\\
y=u+v+\frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Nierówność - pierwiastki niewymierne..
Chyba jakąś totalną bzdurę tu napisałem. Prawa strona przecież to \(\displaystyle{ 2x(x^2+5)}\) a nie \(\displaystyle{ 2x(x+5)}\), a nierówność , którą napisałem nijak nie przypomina nierówności AG. Przepraszam wszystkich czytelników.a4karo pisze:Albo możesz napisać oryginalną nierównośc w postaci
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)^2+5^2}{2}\geq x(x+5)}\) i mam nadzieję, że rozpoznajesz nierówność AG (dla \(\displaystyle{ x<0}\) nierównośc jest oczywista.