Wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: Poszukujaca »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x^{3}-3x+1}\) jest wielomianem \(\displaystyle{ 3x^{2}-2x+1}\). Wyznacz resztę z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x-1}\).

Rozpisuję z twierdzenia o dzieleniu z resztą dla wielomianów:
\(\displaystyle{ W(x)= Q_{1}(x) (x^{3}-3x+1)+(3x^{2}-2x+1)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q_{2}(x)(x-1) +R}\)

\(\displaystyle{ W(1)=R}\)
\(\displaystyle{ W(1)=Q_{1}(1) (1-3+1)+(3-2+1)=Q_{1}(1) \cdot (-1) +2}\)

Co dalej?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: a4karo »

Nic dalej :ponieważ \(\displaystyle{ Q}\) może być dowolnym wielomianem, \(\displaystyle{ R}\) może być dowolna liczbą
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: Poszukujaca »

Czyli nie istnieje jednoznaczne rozwiązanie? A wręcz jest ich nieskończenie wiele?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

Możesz to sprawdzić przyjmując dwa różne (konkretne) \(\displaystyle{ Q_1(x)}\) i licząc resztę.
ODPOWIEDZ